POLIMAC PREPORUČUJE

Favoriti i autsajderi: Tko će trijumfirati na 93. dodjeli filmske nagrade Oscar?

Članovi Američke filmske akademije više su puta pokazali da nisu u stanju prepoznati kvalitetna ostvarenja već da su skloni pomodarstvu
 Mark RALSTON/AFP

Povijest nagrade Oscar, nagrade koju Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti od 1929. godine na godišnjoj bazi dodjeljuje najboljim američkim i međunarodnim filmskim ostvarenjima, prepuna je, u najmanju ruku, zanimljivih odluka.

"Građanin Kane", jedan od najboljih filmova svih vremena, a po mnogima čak i najbolji, nije osvojio Oscara za najbolji film. Ista je sudbina snašla i druge klasike filmske umjetnosti poput "Pjevajmo na kiši", "Dobri momci", "Tragači" i "Vrtoglavica".

Britanski redatelj Alfred Hitchcock, majstor napetosti i jedan od najhvaljenijih redatelja u povijesti nikada nije osvojio Oscara za najboljeg redatelja. Američki redatelj Stanley Kubrick nikad nije osvojio Oscara, kao ni hvaljeni američki filmaš Spike Lee.

Američka glumica Glenn Close prikupila je čak osam nominacija za Oscara bez da ijednom kući odnijeli mali zlatni kipić. Irski glumac Peter O'Toole također je nominiran osam puta a da pritom nijednom nije osvojio Oscara. Charlie Chaplin vlasnik je tek dva počasna Oscara, a za svoja epohalna djela "Svjetla velegrada", "Moderna vremena" i "Veliki diktator" nije dobio nijednog Oscara.

Tijekom godina bilo je i manjih previda, no spomenuti se često spominju kada god se želi reći da Oscari nisu relevantan pregled najboljih filmova u pojedinoj godini te da članovi Akademije nisu u stanju prepoznati kvalitetna filmska djela već da su skloni raznim oblicima pomodarstva.

Kritičari Oscara također vole istaknuti da su i same nominacija nerijetko plod kalkuliranja te da su agresivne marketinške kampanje mnogim filmovima donijeli nagrade koje isti nisu zaslužili.

Uzme li se sve to u obzir, kako itko može uopće pokušati predvidjeti dobitnike Oscara? Odgovor je - teško. Međutim, to taj pothvat ne čini ništa manje zabavnim i intrigantnim.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" filmski i televizijski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac i novinar Jutarnjeg Damjan Raknić raspravljaju o favoritima i autsajderima ovogodišnje dodjele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:06