TRADICIONALNA PROCESIJA

Dubrovčani svečanim misnim slavljem proslavili 1050. Festu svetog Vlaha, zaštitnika grada

Misno slavlje predvodio je nadbiskup Chicaga, kardinal Blase Cupich, koji je istaknuo kako tradicija nije samo poveznica s prošlošću
 Bozo Radic/Cropix

Svečanim misnim slavljem pred katedralom Dubrovčani su u četvrtak proslavili 1050. Festu svetog Vlaha, zaštitnika grada.

U tradicionalnoj procesiji iznose se relikvije svetaca iz riznice dubrovačke katedrale gdje posebno mjesto zauzimaju moći dubrovačkog Parca i Isusove pelenice koje su pod baldahinom ove godine nosili mladi hodočasnici iz Konavala u narodnim nošnjama.

image
Bozo Radic/Cropix

Misno slavlje predvodio je nadbiskup Chicaga, kardinal Blase Cupich, koji je u propovijedi istaknuo kako tradicija nije samo poveznica s prošlošću, već i pomaže razumjeti sadašnjost te nas nadahnjuje za budućnost.

image

Kardinal Blase Cupich

Bozo Radic/Cropix

Zbog epidemijske situacije ove godine nije bilo moguće častiti svetačke moći dodirivanjem i ljubljenjem, no to nije umanjilo ljepotu procesije u kojoj je ove godine bilo 111 barjaka župa, bratovština, udruga...

image
Bozo Radic/Cropix

Festa je, podsjetimo, otvorena u srijedu popodne tradicionalnim puštanjem golubica i podizanjem barjaka ispred crkve svetog Vlaha, a bit će zatvorena u nedjelju, 6. veljače, procesijom i misom na Gorici svetog Vlaha te spuštanjem barjaka ispred parčeve crkve i misnim slavljem.

image
Bozo Radic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 15:43