‘NE ŽELIM KUĆI!‘

Drama u zračnoj luci u Tokiju, sprinterica iz Bjelorusije preklinje za pomoć: ‘Žele me oteti!‘

Kriscina Cimanovskaja (24) tvrdi da su joj dužnosnici Bjeloruskog olimpijskog odbora upali u sobu i rekli da se počne pakirati
Krystsina Tsimanouskaya
 Profimedia, Twitter

Dužnosnici Bjeloruskog olimpijskog odbora (BOO) navodno su u nedjelju pokušali sprintericu Kriscinu Cimanovskaju (24) prisilno vratiti u domovinu nakon što je javno kritizirala vodstvo atletske momčadi, javlja Daily Mail.

Cimanovskaja je za Reuters rekla da se ne planira vratiti u Bjelorusiju te da je u Zračnoj luci Haneda u Tokiju potražila pomoć japanske policije kako se ne bi morala ukrcati na let na koji su je pokušali strpati dužnosnici BOO-a.

- Neću se vratiti u Bjelorusiju - rekla je Reutersu preko aplikacije za razmjenu poruka Telegram.

Cimanovskaja je rekla da su joj treneri u nedjelju upali u sobu i rekli da se počne pakirati.

Cimanovskaja je u ponedjeljak, 2. kolovoza, trebala nastupiti u prvom krugu kvalifikacija za utrku na 200 metara. U četvrtak, 5. kolovoza, trebala je nastupiti u prvom krugu kvalifikacija za štafetu 4x400 metara.

Međutim, atletičarka tvrdi da su je dužnosnici BOO-a za štafetu 4x400 prijavili suviše kasno te tek nakon što se ispostavilo da drugi članovi momčadi neće moći nastupiti jer se nisu podvrgnuli dovoljnom broju testova na doping.

- Neke naše atletičarke nisu doputovale u Tokiju kako bi se natjecale u štafeti 4x400 metara jer nisu imale dovoljno testova na doping - rekla je Cimanovskaja za Reuters s aerodroma Haneda.

- Trener me dodao u ekipu za štafetu bez da me pitao i ja sam o tome javno progovorila. Glavni je trener nakon toga došao k meni i rekao mi da su više instance naredile da me se ukloni.

BOO nije komentirao navode Cimanovskaje.

Atletičarka se trenutno nalazi u Zračnoj luci Haneda, a bjeloruski novinar Tadeusz Giczan tvrdi da Cimanovskaja traži azil u Austriji.

Giczan tvrdi da su državni mediji već počeli napadati Cimanovskaju koja je u petak kritizirala vodstvo atletske momčadi Bjelorusije.

- Mediji pišu da Kriscinu Cimanovskaju, koja je javno kritizirala režim i sportske dužnosnike, iz Tokija šalju u Bjelorusiju. Naočigled su je predstavnici bjeloruske atletske reprezentacije odveli na aerodrom. Ovo liči na otmicu - napisala je na Twitteru novinarka Hana Ljubakova iz Minska.

Ljubakova je kasnije objavila video na kojem se može vidjeti da je Cimanovskaja u Zračnoj luci Haneda.

- Do aerodroma su je dopratila dva člana bjeloruske sportske delegacije. Ona je sada s policijom i volonterima. Kada su je pitali boji li se otputovati u Bjelorusiju, ona je rekla 'da' - dodala je Ljubakova.

Cimanovskaja je rekla da se u aerodromu Haneda nalazi u blizini japanske policije te da je pokušala stupiti u kontakt s bjeloruskom dijasporom u Japanu kako bi mogla napustiti zračnu luku.

Japanska policija za sada nije komentirala incident.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:17