U KRUPNOM KADRU - DAYTON

‘Doći će do eksplozivne situacije, znate li tko u tom slučaju dolazi na granicu EU i Hrvatske?‘

Tri žene, tri politike i tri različita stava prema Daytonu. U ‘Krupnom kadru‘ pričaju Željana Zovko, Alma Čolo i Željka Cvijanović
Alma Čolo, Željana Zovko, Željka Cvijanović
 Hanza Tv

Kako BiH, 25 godina od njegova potpisivanja, živi po pravilima Daytonskog sporazuma? Sporazum koji su 1995. godine potpisali Franjo Tuđman, Alija Izetbegović i Slobodan Milošević danas je okvir (ili okov) u kojem moraju živjeti tri naroda u susjednoj državi.

O tome kako to (ne)funkcionira za Jutarnji list govore tri žene, tri visokopozicionirane političarke u tri glavne nacionalne stranke u BiH.

Dok smo razgovarali sa Željanom Zovko, hrvatskom europarlamentarkom i članicom HDZ-a BiH, Almom Čolo, članicom Predsjedništva SDA i zastupnicom u Parlamentu BiH, te Željkom Cvijanović, predsjednicom Republike Srpske i potpredsjednicom Dodikova SNSD-a, u Sarajevu je izbio diplomatski skandal.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastao se s Miloradom Dodikom, dok su ga članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić bojkotirali optuživši ga da ne poštuje suvrenitet BiH.

Tri žene, tri politike i tri različita stava prema Daytonu. Za srpsku stranu Daytonski sporazum je dobar, a problem vide u njegovim naknadnim izmjenama. Hrvatima od početka nije pravedan, a njegove su ga izmjene učinile još lošijim po prava najmanje brojnog naroda. Za bošnjačku stranu Dayton je, kao i za hrvatsku, priznao srpsku okupaciju velikog dijela teritorija BiH i etničko čiščenje. U SDA smatraju da BiH treba biti građanska država.

Premda se počelo naveliko kalkulirati s novim političkim smjerom SAD-a i da će novi predsjednik John Biden pokazati interes za rješavanje problema u BiH, naše sugovornice, praktične političarke, nemaju velikih očekivanja od američke administracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:52