ŠEF VRHOVNOG SUDA

Dobronić položio prisegu u Saboru: ‘Dat ću sve od sebe da posao obavljam najbolje što mogu‘

"Neke stvari su stvar mentaliteta i trebat će više vremena. Trudit ću se da povjerenje opravdam"
Radovan Dobronić
 Goran Mehkek/Cropix

Izabrani predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić prisegnuo je u ponedjeljak pred predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem da će dužnost predsjednika tog suda i Državnog izbornog povjerenstva (DIP) obavljati savjesno i nepristrano te poštivati Ustav i zakone.

"Dat ću sve od sebe da posao obavljam najbolje što mogu, profesionalno, objektivno i nepristrano”, kazao je Dobronić u obraćanju nakon prisege.

Smatra kako će moći računati na suradnju svih kolega, izvršene vlasti i Sabora.

„Posao je o zajednički i uz sinergiju može se puno toga postići pa čak i u relativno kratkom vremenu, za neke stvari koje su stvar mentaliteta možda treba dulje vremena”, rekao je Dobronić.

Dodao je da posla ima dosta u svim segmentima, ali da je riječ o sitnim korekcijama koje treba raditi u okviru koncepcije.

„Dvije stvar su bitne, jedan je jačanje formalnog reda a drugi dio je jačanje povjerenja u sudstvo”, istaknuo je Dobornić..

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković podsjetio je da su zakonske izmjene koje su prethodile izboru novog predsjednika dovele do toga da je postupka trajao dulje od uobičajenog ali da je u konačnici izabran velikom većinom saborskih zastupnika.

Sabor je podržao Dobronića na sjednici 15. listopada sa 120 glasova za i 3 protiv.

„Učinkovit rad pravosudnih tijela jedan je od ključnih zadaća koja će dovesti do sveukupnog jačanja državnih institucija i snaženja pravne države, istovremeno povećat će povjerenje građana u javne institucije te ugled sudaca i drugih pravosudnih djelatnika”, rekao je Jandroković naglasivši da je u ostvarenju tog cilja nužna sinergija svih dionika.

Zaželio je Dobroniću puno uspjeha u obnašanju dužnosti na dobrobit i korist svih građana Hrvatske.

Predsjednik Vrhovnog suda po položaju je ujedno i predsjednik DIP-a. Prisezi su nazočili ministar pravosuđa Ivan Malenica, potpredsjednici Sabora Furio Radin, Sabina Glasovac i Željko Reiner, predsjednik i potpredsjednik Odbora za pravosuđe te članovi DIP-a, Državnog sudbenog vijeća te Vrhovnog i Ustavnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:15