PANDEMIJSKE MJERE

Danska kraljica Margareta II. bez previše pompe proslavila pedesetu godišnjicu vladavine

Tepaju joj da je među najmodernijim i najsuvremenijim svjetskim monarsima, a građani je smatraju izrazito pristupačnom i skromnom

Kraljica Margareta II.

 Hanne Juul/aller/mega/The Mega Agency/Profimedia

Danska kraljica Margareta II. proslavila je u Kopenhagenu 50. obljetnicu svoje vladavine. Na tron je zasjela nakon smrti oca Fridrika IX., iako je bilo potrebno mijenjati danski ustav kako bi to bilo moguće.

Naime, zakonom iz 1850. godine nije bilo predviđeno da žene vladaju zemljom pa je Fridrika IX., umjesto Margarete II., na tronu trebao naslijediti kraljičin ujak Knud. Ipak, iznimna popularnost pokojnog kralja i njegove supruge, kraljičine majke princeze Ingrid, dovela je do izmjene tog ustava.

Margareta II. okrunjena je 14. siječnja 1972. godine, otkad Danskom vlada bez previše drame i skandala. Tepaju joj da je među najmodernijim i najsuvremenijim svjetskim monarsima, a uz to njezini građani smatraju kako je "izrazito pristupačna i skromna".

Ceremoniju bez pompe, zbog pandemijskih mjera, nadmašila je proslava 40. godišnjice, na koju ju je došao podržati velik broj građana. Tad je uz nju bio i njezin voljeni suprug princ Henrik, koji je preminuo 2018. godine. Margareta II. u braku s Henrikom dobila je dvojicu sinova, Frederika i Joachima, koji su uz nju proslavili jubilej, zajedno sa suprugama, krunskom princezom Mary te princezom Marie.

Kraljica ima ukupno osmero unučadi.

Danska kraljevska loza usko je povezana s grčkom pa je tako njezina najmlađa sestra Anne Marie udana za grčkog kralja Konstantina II., no kako je Grčka 1973. godine ukinula monarhiju, njihove titule više nemaju ulogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:29