NOVA SVEMIRSKA SILA

Cijeli Dubai slavi: Nakon povijesnog puta sonda Emirata probila se u orbitu Marsa

Prije nego što sleti na planet, Hope će u orbiti provesti nekoliko mjeseci
Slavlje u Dubaiju
 Giuseppe Cacace/Afp/Profimedia

Glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, Dubai, slavio je uspješno probijanje svoje sonde Hope u orbitu planeta Mars. Sondu su iz Emirata lanisrali 19. srpnja 2020. godine, a nakon sedmomjesečnog putovanja, pred njom je bio zahtjevan zadatak "probijanja" u orbitu.

Pogledajte spektakularnu svjetlosnu proslavu u Dubaiju

Naime, da bi to uspjela, sondi su radili potiskivači koji su morali usporiti njezinu brzinu sa 121 tisuće, na osamnaest tisuća kilometara na sat. Sve što su članovi misije na tlu u tim trenucima mogli činiti, bilo je sve promatrati i nadati se. No "Hope" je opravdala svoje ime i na kartu svemirskih utrka stavila i Ujedinjene Arapske Emirate.

Za UAE važan povijesni trenutak događa se desetak godina nakon što su u Zemljinu orbitu lansirali svoj satelit DubaiSat 1. No UAE ne kani stati. Razvili su svoju stogodišnju strategiju misija na Mars, a već 2024 godine planiraju na mjesec.

Vrijednost sonde Hope vrti se oko dvjesto milijuna američkih dolara, a već je potvrdila svoju vrijednost samim uspjehom manevra ulaska u orbitu. To ne uspije polovici svih lansiranih sondi s ciljem istraživanja Crvenog planeta. Hope na sebi ima tri instrumenta za proučavanje vremenskih prilika uz površinu planeta. Moći će, primjerice, zbog čega pješčane oluje prouzrokuju nestanak atmosfere.

Prije nego što sleti na planet, Hope će u orbiti provesti nekoliko mjeseci.

UAE su postali peti entitet u utrci za Mars, uz NASU, Rusiju, Europsku svemirsku agenciju i Indiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:46