ZNANSTVENI SAVJET

Capak govorio o mogućoj široj upotrebi covid-potvrda, Beroš o Laucu: ‘Sve smo razriješili‘

U posljednja 24 sata zabilježen je 1741 pozitivan PCR test, što znači porast od čak 70 posto u odnosu na prethodna dva utorka
Sjednica Znanstvenog savjeta u srpnju
 Damjan Tadic/Cropix

NOVO 12:00 - Stav struke je da je dobro što imamo različita cjepiva i preporuka je kombinirati vektorsko i mRNA cjepivo u docjepljivanju, jer je zaključak struke da donosi bolji imunološki odgovor, rekao je Vili Beroš.

Na upit hoće li se testirati i cijepljeni na ulasku u zdravstvene ustanove, odgovorio je Capak.

- Ako pogledate preporuke HZJZ-a, zdravstveni radnik koji je bio u kontaktu sa zaraženom osobom se mora testirati, bez obzira je li cijepljen.


11:59 Na upit je li odluka da se ne donose nove strože mjere i uvođenje covid potvrda politička odluka, Beroš je poručio da to nije istina.

- Politika se tu ne miješa. Znate tko uvijek razmišlja o novim mjerama? Jedino struka”, rekao je Beroš.

- Nakon primanja treće doze izdavat će se covid potvrda koja će vrijediti godinu dana, poručio je Krunoslav Capak.

Capak je dodao da smatra kako je najbolji pristup donositi epidemiološke mjere u skladu sa situacijom.

- Treba reći da smo u prethoda tri tjedna imali stagnaciju rasta i rano je govoriti o tome imamo li ozbiljan rast koji bi zahjevao dodatne mjere. Kad vidimo situaciju razmotrit ćemo to i vidjeti jesu li potrebne nove mjere, kaže Capak.


11:52 Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je novinarima kako ne postoji plan da se proširi upotreba covid potvrda.

- Mi nemamo nikakav plan, ali vrlo je izvjesno da ćemo o tome uskoro razgovarati. Rekao bih da je uvođenje potvrda u zdraavstvo i socijalu uspjelo, gotovo da nemamo nikakvih problema u pštivanju toga i rekao bih da će doći vrijeme kada ćemo početi razgovarati o njihovom proširenju, rekao je.


11:48 - Udio cijepljenih u odnosu na necijepljene koji su se zarazili pratimo u svim kategorijama. Imam u torbi te podatke i danas. Zaboravio sam iznijeti jedan podatak, još se nisu slegnuli dojmovi. Novi podaci o opsegu cijepljenosti po dobnim skupinama. Svi su se složili da je potrebno zaštiti cijepljenjem od teških oblika bolesti najstarije sugrađane. Preko 72% sugrađana iznad 65 godina je cijepljeno. Necijepljeno je ostalo 240.000 starijih građana, poručio je Beroš.

Capak se osvrnuo na svoj jučerašnji komentar o široj upotrebi covid potvrda.

- Nismo o tome razgovarali i nemamo plan, ali zbog okruženja i promatranja situacije i to će doći na dnevni red, rekao je.


11:45 - Na sastanku smo čuli najnovije i stručne spoznaje vezano za koronavirus u svijetu. Najviše smo razgovarali o trećoj dozi cjepiva. Svi su suglasni oko onoga što je HZZO iznio kao činjenicu nakon zaključka EMA-e o trećoj dozi, da se primjenjuje kod imunokompromitiranih. Da je treća doza prihvatljiva, rekao je nakon sastanka ministar zdravstva Vili Beroš.

- Svi smo jednakog mišljenja da je potrebno smanjiti različitosti u tumačenju i davanju preporuka vezano za cijepljenje. Imamo različite teorije o cijepljenju, potpuno je jasno da je cjepivo najbrži izlaz iz krize, ali naglašavaju da moramo biti svjesni i poštivati osnovne epidemiološke mjere. Akademik Miroslav Radman nam je govorio o mutacijama virusa, čuli smo zanimljive spoznaje s tog aspekta. Govorio je o novim znanstvenim podacima na svjetskom nivou. Poručio je da su sve oči bile uprte u Britaniju i Izrael zbog visoke stope procijepljenosti, bili su suočeni s novim izazovima. To nije neočekivano, jer je virus potpuno nepredvidljiv. Dolaskom hladnijeg vremena moramo svi jasno prepoznati okolnosti koje dovode do širenja virusa.

- Lauc je govorio i o svojim recentnim izjavama i to smo razriješili. Govorio je o mogućoj korelaciji, a ne o vezi smrtnosti i cijepljenja. On je zagovornik cijepljenja i suglasan je s ostalim članovima. Upravo necijepljeni su rezervoar gdje se virus širi, i među cijepljenima je to moguće, ali ta je mogućnost daleko manja. Naglasilo se i to da je učinkovitost cjepiva na novu varijantu jako dobra.


Nakon gotovo tri mjesec stanke danas od 9 sati počeo je je sastanak Znanstvenog savjeta Vlade Republike Hrvatske.

Nakon sastanka predviđene su izjave za medije. Zadnja sjednica održana je 28. srpnja.

Podsjećamo, članovi Znanstvenog savjeta su, između ostalih, Alemka Markotić, Krunoslav Capak, Dragan Primorac, Miroslav Radman, Igor Rudan, Gordan Lauc, Nenad Ban, Branko Kolarić i Zvonko Kusić.

U posljednja 24 sata zabilježen je 1741 pozitivan PCR test, što znači porast od čak 70 posto u odnosu na prethodna dva utorka, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak sinoć je komentirao aktualnu situaciju oko koronavirusa rekavši da o trećoj dozi cjepiva svaki dan komuniciraju s bolnicama i ustanovama socijalne skrb. Pritom je otkrio da je on primio treću dozu prošli tjedan nakon što je donesena odluka te najavio da bi se upotreba covid-potvrda u budućnosti mogla proširiti, što je slučaj u nekim drugim europskim zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:17