TUGA I PONOS

Brojni političari i osobe iz javnog života na sahrani Ankice Lepej, ispraćena je uz pjesmu Miše Kovača

Kao službenica Zagrebačke banke za Jutarnji list je 1998. otkrila prljave tajne računa tada najmoćnije obitelji predsjednika Tuđmana

Ivo Josipović, ožalošćena obitelj, Rada Borić, Sandra Benčić

U Velikoj dvorani Krematorija na Mirogoju održan je posljednji ispraćaj Ankice Lepej koja je preminula u 74. godini života. Lepej je bila simbol borbe za istinu, pravdu i slobodu medija i informacija. Kao službenica Zagrebačke banke imala je uvid u sve tajne i malverzacije računa obitelji prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

image

Rada Borić i Sandra Benčić

Marko Todorov/Cropix
image

Drago Pilsel uz odar

Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Te je informacije podijelila s javnošću, zbog čega je postala prva zviždačica u povijesti Hrvatske. Priču je 1998. objavio Jutarnji list, a napisala ju je kolegica Orlanda Obad. Nekoliko godina kasnije, 2003., izašla je i njena knjiga "Istina: Savjest iznad bankarske tajne" koju je uredio istraživački novinar Saša Leković.

Mnogobrojni okupljeni s mukom su susprezali suze zbog njenog odlaska. Govornici Drago Pilsel, aktivistica Sanja Sarnavka, odvjetnica i stručnjakinja za medijsko pravo Vesna Alaburić te novinar Saša Leković u emotivnim su govorima podsjetili na njezinu nevjerojatnu građansku hrabrost te osjećaj za pravdu iznad svega.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image

Bivši predsjednik Ivo Josipović

Marko Todorov/Cropix

- Do posljednjeg je trenutka vjerovala u novinare i slobodu medija - kazao je, između ostalog, Pilsel. Sarnavka se u suzama oprostila od svoje prijateljice, a Leković je prepričao kako je došlo do stvaranja knjige koja je dokument i vječni spomenik onome što je Ankica Lepej učinila.

- Igrom slučaja doznao sam da je Ankica o svemu što se njoj i njenoj obitelji događalo tih dana pisala dnevnik. Nazvao sam je i zamolio da pročitam taj dnevnik, na što je ona vrlo rado pristala i pitala me postoji li način da netko tu knjigu izda. Rekao sam da ću učiniti sve što je u mojoj moći da joj pomognem. Da nisam tako postupio, danas si ne bih mogao oprostiti - rekao je u emotivnom obraćanju Leković.

Ankicu Lepej uz članove obitelji došli su na posljednji počinak ispratiti brojni građani. Bilo je među njima i tek nešto malo političara. Stigao je bivši predsjednik republike Ivo Josipović kao i saborski zastupnik Goran Beus Richembergh, te Rada Borić i Sandra Benčić, a od prijateljice se došla oprostiti i tadašnja urednica u Jutarnjem listu, novinarka i kolumnistica Sanja Modrić. No, primjetan je bio izostanak bilo kakvog izaslanika državnih vlasti, ali i novinarskih ekipa, što je možda tužnije jer baš je u njih, kako je rečeno, uvijek vjerovala.

image

Saša Leković uz odar

Marko Todorov/Cropix
image

Odvjetnica Vesna Alaburić uz odar

Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Ispraćaj je popraćen pjesmom: "Fala", na što su mnogima zasuzile oči i prostoriju je ispunila zahvalnost za sve što je Ankica Lepej učinila za hrvatsko društvo i demokraciju, kao jedinka koja je dokazala da i jedan odgovoran čovjek može imati velikog utjecaja, a završen pjesmom Miše Kovača "Najljepše su oči moje majke".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:13