FRANKLIN

Britaniju pogodila treća oluja u tjedan dana: Zabilježeni naleti vjetra od 140 kilometara na sat

Zbog naleta vjetra izdana su žuta upozorenja diljem zemlje, a Franklin je dospio i do Belgije

Visoki valovi zabilježeni su u Porthcawlu u Walesu

 Ben Birchall/Pa Images/Profimedia

Tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak treća oluja u samo tjedan dana "poharala" je veći dio Ujedinjenog Kraljevstva. Uz nalete vjetra do 140 kilometara na sat, oluja Franklin produljila je noćnu moru diljem zemlje.

Agencija za okoliš izdala je ukupno 185 crvenih upozorenja zbog vrlo vjerojatnih poplava koncentriranih u središnjem i sjevernom dijelu Engleske te 172 narančasta upozorenja od mogućnosti poplave prema jugu zemlje. Dva važna upozorenja od poplave izdana su za područje Manchestera, u kojem je evakuirano oko 400 kućanstava.

Očekuje se kako će rijeke Aire, Nidd, Calder, Crimple i Wharfe "probiti svoje brane".

Oluja Franklin otežala je napore da se uspostavi opskrba električnom energijom za 4500 domova u Zapadnom Sussexu, koji su bez struje posljednja tri dana zbog štete od oluje Eunice. Zatvoreni su brojni mostovi, kao i dijelovi podzemne mreže javnog prijevoza.

Operateri vlakova upozorili su korisnike da izbjegavaju korištenje mreže dok se situacija ne smiri, nakon što je voda poplavila brojne postaje.

Utjecaj snažne oluje osjetio se i diljem Belgije, a samo su u Bruxellesu zabilježene 424 intervencije.

Otkako su uveli imenovanje oluja 2015. godine, ovo je prvi put da su u samo tjedan dana zabilježene tri oluje "s imenom" na području Ujedinjenog Kraljevstva.

Prestanak oborina očekuje se u srijedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:56