JAVLJANJE IZ WASHINGTONA

Bivši ministar Žužul za Jutarnji o šokantnim scenama u SAD-u: ‘Ovo neće završiti dobro za Trumpa‘

Žužul je govorio o tome može li se govoriti o novome građanskom ratu u Americi, koji izazovi čekaju administraciju Joea Bidena...
Miomir Žužul
 Jutarnji.hr

Šokantne scene nasilja i vandalizma u samome srcu američke višestoljetne demokracije ove su srijede prikovale gledatelje diljem svijeta uz male ekrane, kako bi u realnom vremenu gledali napad na, de facto, ustavni poredak SAD-a po orkestralnom palicom samog predsjednika na odlasku. Te su nas scene potaknule da popričamo s bivšim ministrom vanjskih poslova Republike Hrvatske, gospodinom Miomirom Žužulom, koji posljednjih dvadeset godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

On, naime, smatra kako neredi u zgradi Kongresa ne mogu završiti dobro za predsjednika Trumpa, ali vjeruje da neće imati dugotrajne posljedice za stabilnost američke demokracije. Ne smatra da je nasilni upad na sjednicu zajedničkog Kongresa bio pokušaj državnog udara, ali upozorava da je svejedno riječ o velikom nepoštivanju demokratskih institucija. Najvećim propustom smatra nedostatak sigurnosnih jedinica na Capitol Hillu.

- Imali su sve informacije. Moja je firma, čije je sjedište nedaleko od zgrade Kongresa, svojim zaposlenicima napomenula da u srijedu zbog opasnosti od javnih nereda ne dolaze na posao - kazao je g. Žužul, a kao bivši psiholog komentirao je i mentalno zdravlje predsjednika Trumpa i šansu aktivacije 25. amandmana kojim bi ga se smijenilo s dužnosti u posljednjim danima njegova prvog mandata.

Zašto je došlo do takvog sigurnosnog propusta, može li se govoriti o novome građanskom ratu u Americi, koji izazovi čekaju dolazeću administraciju Joea Bidena i mnogo više, poslušajte u našem video intervjuu s bivšim šefom hrvatske diplomacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:14