GENIJALAN PROJEKT

Beskućnike odlučili skloniti s ceste pa im izgradili ‘selo‘: ‘Sada imaju baš sve!‘

Beskućnici iz grada na američkoj zapadnoj obali posljednjih nekoliko mjeseci napokon imaju sigurnu luku
Građevine od kaldrme službe zajednici beskućnika u Oaklandu
 Miguel Elliott/mega/The Mega Agency/Profimedia

Prije šest mjeseci suosnivači humanitarne organizacije "Osnovna hrana i lijekovi", Xochitl Moreno i Ashel Seasunz Eldridge odlučili su aktivirati zajednicu u gradu na američkoj zapadnoj obali, Oaklandu i uhvatiti se u koštac s gorućim problemom - beskućništvom.

U 2019. godini, Oakland, grad od 425 tisuća stanovnika, šesti po veličini u saveznoj državi Kaliforniji, imao je službeno četiri tisuće prijavljenih beskućnika. Upućeni smatraju kako je pandemija taj broj znatno povećala.

Grad je problemu pokušavao doskočiti na nekoliko načina, među ostalim, osigurali su sigurna parkirališta za privremeni boravak s prijenosnim zahodima i pristupom struji. No, ta su se mjesta pokazala beskorisnima za one bez vozila, ali i opasnima za suživot.

Nekoliko humanitarnih organizacija koje znaju što se događa na terenu zbog toga je odlučilo organizirati zaseban projekt - društveno selo s građevinama izgrađenim zemlje i slame.

Povezali su se sa specijalistom za takve građevine, Elliotom, koji je proučavao antičke tehnike izgradnje i sada je siguran u vještinu koja jamči 700-godišnju izdržljivost nastambi.

Moreno i Eldridge, dijelili su hranu, lijekove i sanitarne potrepštine u jeku pandemije i na taj se način upoznali s najvećim problemima beskućnika. Odlučili su krajem godine uz pomoć niza volontera raščistiti njihovo okupljalište - prostor ispod autoceste i ondje izgraditi nekoliko nastambi za različite potrebe.

S obzirom na to da je među najvećim problemima beskućnika pristup čistoj vodi i kuhinjskim aparatima, na području su podigli sanitarni čvor s toplim tuševima i toaletima, kuhinju i peć. Različite humanitarne organizacije i udruge redovito ih doniraju odjećom, knjigama, hranom i drugim potrepštinama, a uvijek im je dostupan i važan lijek - Narcan (Nalokson), koji služi kao prva pomoć pri predoziranju.

Zajednica funkcionira kao prava velika obitelj u kojoj svi imaju svoja zaduženja. Bilo da je u pitanju kuhanje, nabava, održavanje vrta ili čišćenje, svatko ima svoj posao, a to mu jamči sigurnu luku.

Projekt je na životu šest mjeseci, što humanitarci smatraju dobrim znakom. Nadaju se kako će se njihov projekt proširiti na gradove diljem zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:11