BEZ PREDRASUDA

Bauk: Zahtjev Zagreb Pridea? Problema neće biti; Peternel: Hrvatsko društvo nije spremno za to

Arsen Bauk i Igor Peternel gostovali su u studiju Hanza medije, u prvoj emisiji ‘Bez predrasuda‘ - novom video formatu Jutarnjeg lista
Arsen Bauk i Igor Peternel

“Zahtijevamo da se pokrene postupak promjene Ustava tako da se u svim pravima i obvezama izjednače sve obitelji. Sazrelo je vrijeme da se nepravedna i duboko ponižavajuća odredba o definiciji braka izmijeni tako da uključi i istospolne obitelji”, poručili su prošle subote s Markova trga organizatori Povorke ponosa. Među ostalima, pozvali su i saborske zastupnice i zastupnike da ih podrže u njihovom zahtjevu.

Hoće li ih podržati klub zastupnika SDP-a, kako će se prema tom pitanju postaviti Domovinski pokret, te bi li istospolni parovi trebali imati pravo na posvajanje djece pod istim uvjetima pod kojima to pravo imaju partneri u hetero-braku, otkrili su predsjednik saborskog Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk i Igor Peternel, predstojnik Ureda potpredsjednika Sabora Miroslava Škore, gostujući u studiju Hanza medije, u prvoj emisiji “Bez predrasuda” - novom video formatu Jutarnjeg lista – u kojoj ćemo svakoga tjedna sučeljavati oprečna stajališta i argumente naših gostiju oko važnih društvenih, političkih, ljudskopravaških, svjetonazorskih i ideoloških pitanja.

- Što se tiče inicijative za promjenu Ustava, nje bez oporbe nema. A u oporbi, barem u njenom lijevo-liberalnom dijelu problema neće biti. Prvog prosinca 2013. godine održan je referendum kojim je u Ustav unesena definicija “Brak je životna zajednica žene i muškarca”, dakle ono što organizatori Povorke ponosa traže da se izmijeni. Stav SDP-a i nadam se velikog dijela naših birača i tada je bio protiv onoga što je na tom referendumu prošlo. Prema tome, što se nas tiče kucaju na otvorena vrata – rekao je Bauk. Upozorava da bez podrške parlamentarne većine nema izmjene Ustava i kaže kako mu se čini da HDZ to pitanje neće otvarati.

- Jednako kao što nisu otvorili niti temu udomljavanja djece za istospolne parove nego su pustili da to učini Ustavni sud – kaže Bauk.

Šefa Škorinog ureda pitali smo zna li kakav će stav oko zahtjeva Zagreb Pridea zauzeti saborski Klub zastupnika Domovinskog pokreta?

- Nismo o tome razgovarali, ali je za pretpostaviti da nećemo podržati taj zahtjev za promjenu Ustava. Dakle, održan je referendum o ustavnoj definiciji braka i građani su tada poslali poruku što je za njih definicija braka. Ja ne vidim svrhu da nekoliko godina nakon provedenog referenduma idemo u parlamentarnu proceduru izmjene Ustava i u poništavanje volje građana koja je tada izražena. Pogotovo ne vidim razloga za promjenu Ustava nakon što je tadašnja SDP-ova Vlada i parlamentarna većina donijela Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola koji je regulirao neke od stvari koje su tada bile sporne – rekao je Peternel.

Dužnosnika Domovinskog pokreta pitali smo ima li išta protiv inicijative da osobe koje žive u istospolnom braku pod jednakim uvjetima mogu postati posvojitelji djece kao što to mogu partneri u hetero-braku?

- Ja sam već više puta javno komunicirao da sam protiv toga, ne bismo trebali ići u tom smjeru jer djeca trebaju biti u središtu pozornosti i s djecom ne bi trebalo eksperimentirati – kaže Peternel i naglašava kako “hrvatsko društvo nije spremno za to”.

Šef SDP-ovog kluba zastupnika kaže da on nema ništa protiv toga da istospolni partneri budu posvajatelji djece.

- U trenutku kada je donošen Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola u srpnju 2014. godine ja sam u obrazloženju rekao kako taj zakon predstavlja demokratski kompromis. Zakon je u istom ili vrlo sličnom obliku u kojem je i donesen ostao na snazi do danas, iako se Vlada u međuvremenu promijenila. Dapače, činjenica da HDZ koji je tada glasao protiv, taj isti zakon kasnije nije mijenjao nego ga je još i poboljšavao znači da je taj kompromis koji je tada napravljen bio dobar kompromis. No, prošlo je šest godina.

Ustavni sud je donio odluku da istospolni partneri mogu biti udomitelji djece, stoga će Ustavni sud – ako parlamentarna većina zbog svojih dnevnopolitičkih razloga za to ne bude imala hrabrosti – u jednom od svojih idućih koraka tu temu (posvajanja djece, nap. a.) problematizirati – kaže Bauk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:18