KOLAPS ZGRADE U ZAGREBU

Atelje nestao, uništena i Tuđmanova bista. Radnici: ‘Nije ni čudo da se sve urušilo...‘

‘Kad se sve zbroji, šteta je veća od 200.000 kuna. Samo na bisti sam radio 6 mjeseci‘, kaže kipar Ivan Kujundžić
Razrušeni atelje i akademski kipar Ivan Kujundžić
 Damjan Tadić/Cropix

Da sasvim slučajno u utorak ujutro nije izašao na kavu, kipar Ivan Kujundžić (52) možda više ne bi bio živ. Samo deset minuta kasnije, dio zgrade u Medulićevoj 12, u kojoj je njegov atelijer, urušio se uz glasan prasak i nestao u oblaku prašine.

U dvorištu se otvorila rupa duboka dva metra, a urušavanje je uplašilo susjede i prolaznike. Odmah je pozvana policija, a radnici su panično počeli provjeravati ima li koga u ruševinama. Srećom, žrtava nije bilo.

Kolekcija knjiga

Riječ je o dograđenom dijelu zgrade oštećene u zagrebačkom potresu lani u ožujku pokraj koje se već mjesecima obavljaju intenzivni građevinski radovi na susjednom objektu. Osim Kujundžića u prizemlju, urušeni dio na katu koristila je i umjetnica Marina Šimunović Matanović. Ni nje nije bilo u atelijeru jer trenutačno boravi na Silbi.

- Ovdje sam se uselio prije godinu, a dio koji se urušio koristio sam kao radionu u kojoj sam obavljao grube radove. Netom prije urušavanja u posjet mi je neplanirano došao prijatelj i pozvao me na kavu. Da sam ostao unutra još samo 15 minuta, vjerojatno bih stradao - rekao nam je kipar koji se odmah vratio na mjesto događaja jer su ga zvali radnici koji su se uplašili da je ostao zatrpan u ruševinama.

image
Razrušeni atelje
Damjan Tadic/Cropix

- Srećom, nisam ovdje držao puno stvari, stradala je veća kolekcija knjiga i jedna bista Franje Tuđmana u prirodnoj veličini, koju su od mene naručili iz Dugog Sela. Kad se sve zbroji, šteta je veća od 200.000 kuna - kaže Kujundžić.

Odmah nakon urušavanja u dvorište u Medulićevoj stigli su novinari, ali i vatrogasci i policija koja je nakon brzog pregleda utvrdila da nema opasnosti od daljnjeg urušavanja. Za vatrogasce nije bilo posla.

- Radnici su pri izvođenju radova sidrili ostale zgrade, ali čini mi se da ovaj dio gdje sam ja nisu, a možda je i to trebalo učiniti. Doduše, posljednjih dana primijetio sam dilatacije na zgradi, a svima nama ovo je upozorenje da se Zagreb mora što prije obnoviti od potresa - rekao je kipar okupljenima. Prostor koji je nestao u prašini i komadima betona dobio je od Grada Zagreba na korištenje.

image
Akademski kipar Ivan Kujundžić
Damjan Tadic/Cropix

Popriličan šok

Na samoj bisti Franje Tuđmana, kaže, radio je proteklih šest mjeseci, a sada je zatrpana u ruševinama. Kako sada stvari stoje, morat će krenuti ispočetka.

Netom nakon urušavanja nazvali smo i Marinu Šimunović Matanović koja je bila u popriličnom šoku.

- Javili su mi da se sve srušilo, a nadam se da šteta nije velika jer je tamo bio samo moj atelijer, ali ne znam dok ne vidim. Moj partner će se sutra vratiti u Zagreb i osobno se uvjeriti što se dogodilo - rekla je kratko Šimunović Matanović.

image
Razrušeni atelje
Damjan Tadic/Cropix

Radnici na terenu pokušali su nam objasniti što se dogodilo.

- Objekt se urušio jer su temelji bili duboki samo 13 centimetara, a uz to je načeta i istrunula konstrukcija - rekli su nam. Dodali su da se nešto slično i moglo očekivati s obzirom na stanje objekta.

Inače, prema tabli koja je obješena u dvorištu Medulićeve, radove izvode radnici tvrtke Gradnja Alaber d.o.o., a riječ je o stambeno-poslovnoj zgradi koja se počela graditi 19. travnja.

image
Razrušeni atelje
Damjan Tadic/Cropix

Član HDZ-a

Kujundžić je rođen u Imotskom 1968. godine, a osim umjetničke, ganja i političku karijeru. Naime, kao član HDZ-a prije deset godina kandidirao se za predsjednika Gradskog odbora, ali nije izabran, a lani se kandidirao i za potpredsjednika stranke. Kao mladić je upisao Pravni fakultet, ali je nakon prve godine odustao i upisao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je i diplomirao 1994. godine.

U biografiji koja se može pronaći online stoji i da je Kujundžić jedan od utemeljitelja prve Skupštine Zagrebačkog sveučilišta 1991. godine. Među projektima mu se ističu multimedijalni projekt "Prvi hrvatski Sabor" izveden na Duvanjskom polju 1996. godine, kip visine tri metra dr. Franji Tuđmanu u Imotskom, kip Alojziju Stepincu u Velikoj Gorici, poprsje Bruni Bušiću i multimedijalni projekt "Vukovarski rekvijem".

Član je HDLU-i ZSUH-a, a bio je i voditelj kultne zagrebačke galerije Forum, kao i voditelj izlagačkih djelatnosti u KIC-u. Za zasluge iz područja stvaralaštva u kulturi odlikovao ga je predsjednik Franjo Tuđman, i to najvišim odličjem koje se daje za područje u kulturi, Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:32