POGLEDAJTE VIDEO

Andrej Plenković dao lirski ton sjednici Vlade: Recitirao čuveni ep u povodu Dana hrvatske knjige

‘Kao zemlja koja se služila čak trima pismima, glagoljicom, latinicom i arvaticom, odnosno ćirilicom, s pravom se ponosimo bogatstvom hrvatske književne baštine‘
 Boris Kovačev/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u četvrtak u povodu Dana hrvatske knjige, da se Hrvatska, kao zemlja koja se služila trima pismima, s pravom ponosi bogatstvom svoje književne baštine.

“Kao zemlja koja se služila čak trima pismima, glagoljicom, latinicom i arvaticom, odnosno ćirilicom, s pravom se ponosimo bogatstvom hrvatske književne baštine, koja je nepresušno vrelo hrvatskom suvremenom književnom stvaralaštvu”, poručio je premijer.

Podsjetio je da se Dan hrvatske knjige obilježava u čast oca hrvatske književnosti Marka Marulića koji je prvi umjetnički ep spjevao na hrvatskome jeziku, pa je tom prilikom i u čast Maruliću, na kraju uvodnog govora na sjednici Vlade pročitao završne stihove njegova epa "Judita".

Plenković je uoči sjednice Vlade posjetio trezor Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i razgledao originalna izdanja prvih tiskovina Marka Marulića i druge vrijedne tiskovine koje su pohranjene u NSK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:59