BRIEFING: DAMIR SABOL

‘Amerikanci ne bi uložili u naš projekt milijune dolara da ne očekuju da će mnogo više zaraditi‘

Aplikaciju Sabolove tvrtke Photomath je preuzelo više od 220 milijuna korisnika diljem svijeta
Damir Sabol
 Screenshot

Istraživanje koje smo proveli među 2000 roditelja u Americi pokazalo je da 56 posto njih ne zna pomoći svojoj djeci oko zadaća iz matematike. Djeca su prepuštena da se snađu, a najčešće se ne snađu. Upravo je u tome vrijednost naše Photomath aplikacije što su mnogi, pa čak i neki naši investitori, shvatili tek kada su sami kod kuće sa svojom djecom zaglavili oko matematike. Pandemija je izvanredna situacija koja je prouzročila mnogo problema, ali se nama za posao pokazala kao dobra“, ističe poduzetnik i inženjer elektrotehnike Damir Sabol, osnivač i direktor tvrtke Photomath čija je istoimena aplikacija širom svijeta najpopularnija aplikacija za rješavanje matematičkih zadataka.

Preuzelo ju je više od 220 milijuna korisnika, a u zadnjih godinu dana pandemije se broj preuzimanja utrostručio. Ovih dana američki su investitori u Photomath uložili 23 milijuna dolara ili oko 1450 milijuna kuna koje će Sabol i njegovi suradnici najvećim dijelom utrošiti i daljnji razvoj popularne aplikacije kako bi korisnici dobili još detaljnija i kvalitetnija objašnjenja za rješavanje matematičkih zadataka, uz pomoć teksta, ali i glasa i animacija.

Korisnici će, objasnio je Sabol u Briefing u studiju Hanza Medije, na svom telefonu dobiti digitalnog nastavnika koji će im pružati instrukcije iz matematike. U svijetu, dodaje on, trenutno oko milijardu učenika uči matematiku i kronično nedostaje profesora iz tog predmeta. Cilj projekta mu je da učenici lakše uče i manje mrze matematiku. Aplikacija pokretana umjetnom inteligencijom, kaže, ide toliko duboko u objašnjavanje zadatka da će je poželjeti koristiti i nastavnici u školama.

„Širom svijeta imamo mrežu od oko 3000 matematičkih eksperata koji za nas rade sadržaj odnosno rješavaju i objašnjavaju zadatke“, govori Sabol i otkriva kako je osnovna aplikacija besplatna, no postoji i mjesečna pretplata koja korisnicima daje pristup naprednijim mogućnostima i specijaliziranom sadržaju za učenike. Pretplata iznosi 10 dolara mjesečno ili 60 dolara godišnje što je i u Hrvatskoj, a pogotovo u SAD-u, daleko jeftinije od privatnih satova, odnosno instrukcija.

Sabol kaže kako investitori sasvim sigurno ne bi uložili svoj novac u njegov projekt da ne očekuju da će mnogo više zaraditi. U tvrtku Microblink - koju je Sabol također osnovao te joj je suvlasnik, a bavi se razvojem raznih softvera uglavnom za tvrtke – američki su investitori nedavno uložili 60 milijuna dolara. Obje tvrtke u Hrvatskoj zapošljavaju oko 200 ljudi, a taj će se broj uskoro udvostručiti.

„Obje tvrtke odlično posluju. Ja sam se fokusirao na Photomath. Od početka nam je bila ideja ići na svjetsko tržište jer znamo da smo dobri i da imamo vrhunsku tehnologiju. Već 10 ili 12 godina uporno radimo. Ništa ne ide preko noći. Pažljivo sam uložio novac. Nije bilo lako. Godinama sam radio bez ikakvih prihoda, ali kad je krenulo, krenulo je zaista dobro. Nije uspjeh privući investitore, nego i nešto pametno napraviti s tim novcem. No, to je vrhunska prilika i u uživamo u tome“, zaključuje Sabol koji za sebe kaže da nije ni vrhunski inženjer niti menadžer, ali je dobar lider koji razumije tehnologiju i trendove odnosno zna prepoznati u čemu je budućnost. A budućnost je, tvrdi, umjetna inteligencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:41