PREKRASNO

Fascinantna snimka: Netko je stavio kameru na mjesto gdje je mama savila gnijezdo za ptiće

Prizore kakvima inače nikad nemamo promjeru svjedočiti pogledalo je deset milijuna ljudi

Ilustracija

 Classicstock/Alamy/Alamy/Profimedia

Volimo vidjeti ptiće u gnijezdu, ali mnogi od nas ne znaju ništa o tome kako gnijezdo nastaje, kako izgledaju prvi dani tih malenih stvorenja... Zato je mnogima snimka na Facebooku, pogledana deset milijuna puta, bila potpuno otkriće.

Nekome je palo na pamet da u kutiju postavljenu kako bi ptice u njoj savile gnijezda stavi kameru, pa da na taj način zabilježi cjelokupan proces. Naravno, snimka je ubrzana i skraćena, tako da vidimo samo najvažnije trenutke. Najprije svjedočimo tome kako buduća mama pravi gnijezdo od raznih materijala, a potom i kako polaže jaja.

Nakon toga vidimo kako se iz njih izliježu malena stvorenja, kakva nikad nemamo priliku vidjeti, osim ako nesretnim slučajem neko od njih ne ispadne iz gnijezda. Na snimci je to nekoliko sekundi - od trenutka kad dolaze na svijet do časa kad dobivaju prvo perje, no znamo da to ipak nešto duže traje.

Vidimo kako ih mama strpljivo hrani, kako rastu i dobivaju perje, a potom i kako su dovoljno odrasli da svi, jedan po jedan, napuste gnijezdo i krenu u samostalan život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:31