PITAMO VETERINARA

Zbog čega neki psi imaju problema s pražnjenjem analnih žlijezda i kako to trajno riješiti?

Na pitanje odgovara Branimir Rebselj, vlasnik zagrebačke Veterine Branimir
Ilustracija
 Leung Cho Pan/Panthermedia/Profimedia

Analne žlijezde nalaze se simetrično smještene s obje strane 1 do 2 centimetra od analnog otvora. Njihova primarna uloga je označavanje teritorija i u normalnim uvjetima kod zdravih pasa one se redovito prazne pritiskom same stolice dok pas obavlja veliku nuždu.

Problem upale analnih žlijezda se može javiti kod pasa koji iz nekog razloga mekaniju stolici koja ne vrši dovoljan pritisak na njih pa dolazi do zadržavanja sadržaja u njima i posljedično tome s vremenom do upale.

Upala se također može javiti češće kod dominantnijih pasa koji su okruženi većim brojem pasa (na primjer, psi u zgradi) jer se kod njih javlja povećana potreba za označavanjem teritorija pa s time i dolazi do preforsiranja samih analnih žlijezda.

image
Branimir Rebselj
Privatni album

Sljedeći i vjerojatno najčešći uzrok čestih upala analnih žlijezda je nekvalitetna prehrana. U zadnjih nekoliko godina psi su počeli jesti sve i svašta, tako da vrlo često dolazi do alergijskih reakcija na pojedine sastojke u hrani, bila to ljudska ili pseća hrana, a jedan od prvih pokazatelja bit će upravo upala analnih žlijezda.

U tom slučaju samim njihovim istiskivanjem svakih tjedan dana neće se ništa riješiti. Problem će se, zapravo, ukloniti trenutno, ali uzrok ostaje. Ako su analne žlijezde često pune, ne bi bilo loše razmisliti o prehrani psa, kao i navikama hranjenja, pa utvrditi zbog kojeg razloga dolazi do problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 22:29