ŠTO NAPRAVITI

Vruće nam je, ali psima je još gore. Evo kako im bar malo olakšati ove vrele dane...

Prostirka za hlađenje, led u zdjelici na vodu ili pak hladna krpa na trbuhu neke će pse sigurno obradovati

Ilustracija

 Sandra Marisol Del Ro Mendoza/Alamy/Alamy/Profimedia

Tijekom ovih nepodnošljivo vrućih dana iznimno je važno osigurati psima odmor u hladu, odnosno hladnijem zatvorenom prostoru. Na taj će se način izbjeći potencijalno kobne posljedice, s obzirom na to da i životinje mogu doživjeti toplotni udar.

Iz udruge Prijatelji životinja dali su nekoliko savjeta o tome što vlasnici pasa ovih dana trebaju imati na umu, kako bi njihovi krznati prijatelji preživjeli vrele dane. Najprije, trebaju imati stalan pristup svježoj vodi. Najbolje je često je mijenjati, a dobro je da se u posudicu s vodom ubaci koja kockica leda, kako bi se voda duže bila hladna.

Nije loše kupiti prostirku za rashlađivanje. Neke životinje ne vole klima uređaje, pa je u tom slučaju ventilator rješenje. Pustite ih da leže gdje god žele. Ako primijetite da im je jako vruće, uvijek im na trbuh možete staviti hladnu, mokru krpu, da se malo rashlade.

Uz to, naravno, psa ne treba izvoditi van po najgoroj vrućini. Izlazak da obavi svoje je u redu, no treba se držati hlada i skratiti vrijeme boravka vani. Kad se izađe, naravno da psu ne treba bacati lopticu, jer fizičke aktivnosti treba svesti na minimum.

U duže šetnje je najbolje ići tijekom hladnijih dijelova dana, recimo, rano ujutro ili kasno navečer jer vrući pločnici mogu nanijeti šapama velike ozlijede. Način provjere vrućine pločnika je jednostavan: dotaknite ga prstima na par sekundi. Ako je vama vruće prstima, onda je i psećim šapama.

U ovo doba godine posebno je važno ne zaboraviti sve druge životinje oko nas: mačke koje žive na ulici, ali i divlje životinje. Njima život može spasiti posuda vode - bitno je samo da je redovito punite. Stručnjaci kažu da je najbolje u posudu staviti kakav kamen, kako se insekti ne bi utopili kad i oni dođu piti.

Na kraju, ako je moguće, nije se loše sjetiti ni pasa u azilu. I njima je jako vruće, samo oni nemaju klimatiziran stan. Njima se može ove dane uljepšati kupovinom pješčanika, koji su sad na akciji u mnogim trgovinama. U azilima te pješčanike napune vodom, pa psi uživaju i osvježe se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 09:29