NIJE LAKO, ALI...

Vlasnici mačaka uznemireni su novim načinom razvrstavanja otpada. Mi imamo rješenje!

Ne treba očekivati da će se one odmah naučiti, jer će im to biti novo, no postoje načini kako im olakšati proces navikavanja
 Axel Bueckert/Alamy/Alamy/Profimedia

U Zagrebu prvog dana listopada na snagu stupa novi način zbrinjavanja otpada. Vlasnicima pasa je to svejedno, jer oni ionako sve obavljaju vani, pa za njima pokupe i to bace u smeće. No, vlasnici mačaka su se našli u mukama. Pijesak iz mačjih wc-a ne može se baciti u biootpad, nego ide u mješoviti otpad, a to znači da će praktično svakog dana, ili dva do tri dana, ovisno o tome kakav im je njuh, morati uzimati novu vrećicu. Za one koji ne znaju, recimo samo da su sretnici što nisu nikada osjetili miris mačjeg urina i izmeta koji stoji zavezan u plastičnoj vrećici nekoliko dana.

I sami smo se suočili s tim problemom, pa smo pronašli rješenje: drveni peleti. Oni se mogu bacati u biootpad, a neke se može ubaciti i u wc školjku, jer se odmah otapaju u vodi. Najisplativije je kupiti velika pakiranja. Dobro upijaju mirise, a neki vlasnici kažu kako su ionako zdraviji za mačke, jer im zrnca ne zapinju na mekušima, a ni ne gutaju ih kada se čiste. To je rješenje, u svakom slučaju, daleko bolje za okoliš.

No, prelaz na pelete nije baš jednostavan. Ne valja očekivati da je dovoljno mačji wc samo napuniti komadićima drveta i očekivati da će ljubimac oduševljeno prihvatiti novinu. Neće. Iskočit će van, zbunjen osjetom pod šapama. Eventualno će se pokušati igratiti komadićima drva, no to je sve. Na svu sreću, postoji internet, gdje su mnogi vlasnici podijelili svoje ideje kako riješiti ovaj problem.

Za one koji su neskloni peletima, postoji još jedno rješenje: naučiti mačku da koristi naš wc. Nije nemoguće, samo treba malo strpljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:46