PITAMO VETERINARA

Visoka temperatura kod ljubimaca: Kako je mjerimo, što govori i što da mi napravimo?

Na pitanja odgovara zagrebačka veterinarka Silva Rakočević vlasnica ambulante Goldi

Ilustracija

 Javier Brosch/Alamy/Alamy/Profimedia/Javier Brosch/Alamy/Alamy/Profimedia

Normalna tjelesna temperatura u pasa i mačaka iznosi 38,3 do 39,2 stupnja Celzijusa. Ako temperatura pređe 39,4, govorimo o visokoj temperaturi ili groznici. Visoka tjelesna temperatura može biti uzrokovana infekcijom, prevelikom temperaturom okoliša ili pretjeranom fizičkom aktivnošću. Tjelesna temperatura od 41,1 st stupanj ili više, može biti vrlo opasna po život i treba se tretirati kao vrlo hitan slučaj. Groznica može biti blaža, poput one koju nalazimo kod virusne infekcije, ili teška, koja uzrokuje napadaje poput grčenja mišića (epilepsije) i čak do zatajenja organa.

Simptomi koje uzrokuje visoka temperatura u pasa i mačaka mogu biti različiti - od slabosti, drhtavice, gubitka apetita, brzih otkucaja srca, dehidracije, povraćanja, zanošenja u hodu, kašlja, nosnog iscjetka...

image

Silva Rakocevic
Privatni album

Da nabrojimo neka stanja koja mogu uzrokovati visoku temperaturu:

Infekcija - tijelo se brani od nekih infekcija povišenom temperaturom. To često pomaže, jer neke vrste bakterija, virusa i gljivica ne mogu preživjeti u organizmu s visokom temperaturom.

Upalno-alergijska stanja također mogu povisiti tjelesnu temperaturu.

Otrovi - konzumiranje nekih vrsta otrova, može rezultirati visokom temperaturom.

Vakcinacija - u nekim iznimnim slučajevima, imuni sistem organizma može reagirati s temperaturom. Ona je obično izražena 48 sati nakon vakcinacije. Jači i ozbiljan strah, drhtavica, dahtanje, jako lajanje, prestrašeno trčanje i kretanje.

Temperatura nepoznatog uzroka - ponekad se uzrok visoke temperatura ne može otkriti. To je najčešće u slučajevima problema imunološkog sistema, bolesti krvi, koštane moždine ili tumora.

Temperaturu mjerimo digitalnim termometrom na ulazu u crijevo, obično jednu minutu. Neki su termometri baždareni da zvukom daju znak da je mjerenja završeno. U slučaju visoke temperature morate posjetiti veterinara. On će po vašim informacijama odlučiti što bi mogao biti uzrok visoke temperature. Veterinar će pogledati limfne čvorove, sluznice, abdomen, zglobove, oči, uši itd. Kliničke pretrage su vrlo bitne u osvjetljavanju uzroka visoke temperature. Tu spada kompletna krvna slika, biokemijski profil i pretraga mokraće. RTG i UZV su nekada potrebni da se odrede promjene u organskim sistemima.

Liječenje temperature u pasa

Ako vaš pas ili mačka imaju temperaturu višu od 39,4, trebate ih odvesti veterinaru. Ako je temperatura 41,1 ili viša, tada takvo stanje zahtijeva brzu medicinsku intervenciju.

Kod kuće vlasnici mogu do odlaska veterinaru sniziti temperaturu da mu šape i vrhove uški tretirate vlažnim maramicama umočenim u hladnu vodu. Mogu se komadi leda staviti u ručnik i njega staviti na prsa i trbuh. Nekada može pomoći i hladan fen, ali ako se pas ne boji zvuka fena. Nikada nemojte tretirati životinju s ljudskim lijekovima. Oni mogu biti toksični u određenim količinama. Sve što se treba učiniti je da prepustite vašem veterinaru odluku o liječenju i tretiranju životinje s visokom temperaturom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:29