PITAMO VETERINARA

Treba li prati štence kad nam tek dođu i kako se najlakše riješiti buha?

Na pitanje odgovara Branimir Rebselj, vlasnik zagrebačke Veterine Branimir
 Yay Media As/Alamy/Alamy/Profimedia

Vlasnici se često znaju, kada nabave štene, pitati smiju li ga kupati. Maleni psi imaju intenzivan miris, a mnogi strahuju i od buha. Nevjerojatno, jer se čini kao jednostavno pitanje, no oko njega se često lome koplja između veterinara, vlasnika i uzgajivača pasa.

U pravilu psa ne treba kupati, osim kad se životinja uprlja do neprepoznatljivosti ili ako se uvalja u nešto poput ostataka kakve životinje. U prvom slučaju ju je dovoljno oprati mlakom vodom, ali u nekim slučajevima to ne pomaže, pa treba upotrijebiti neki medicinski šampon. No, smatram da to treba napraviti tek nakon konzultacije s veterinarom. Ni u kojem slučaju ne smije se koristiti šampone za ljude, čak ni ako na njima piše da su blagi ili rađeni posebno za bebe. Tu bih napomenuo da se često na internetu mogu naći savjeti da se baby puder može upotrijebiti kao način da se suzbije miris pasa i da je to zdravo za njih. To je krivo.

Pseća koža sadrži mnogo lojnih žlijezda rasprostranjenih po cijelom tijelu i baš one su zadužene za zdravlje kože psa. Ispiranjem tog zaštitnog sloja se samo povećava rizik da nešto s kožom pođe po zlu.

image

Branimir Rebselj

Privatni album

Što se tiče štenaca oni općenito imaju jedan malo intenzivniji miris, miris legla, jer su ipak dva mjeseca (štenci se ne bi smjeli prodavati mlađi od te dobi) svi živjeli sa svojom majkom koja ih je svakodnevno čistila ližući ih. Ili, ako je riječ o psu koji dolazi uz skloništa ili sličnog mjesta, jasno je da postoji intenzivniji miris ovisno o uvjetima u kojima je životinjica bila. No, taj miris će kroz nekoliko dana nestati i nema potrebe radi toga štenca kupati.

Pitanje buha je vrlo često i gotovo nema štenca koji ne donese poneku buhu. Ili više njih.

Danas trenutno na tržištu postoji nekoliko preparata u ampulama koji se štencima mogu aplicirati topikalno na kožu već od sedam do deset tjedana starosti, ovisno o proizvođaču. Međutim, možda bi bilo najjednostavnije da se za prvo tretiranje protiv buha upotrijebi sprej jer će se s njim ujedno i riješiti problem intenzivnog mirisa šteneta. Naime, psa treba cijelog smočiti s tim sprejem, pa će on, osim što ubije buhe, ubiti i prijašnji neugodan miris psa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:01