PITAMO VETERINARA

Treba li mački nakon kastracije promijeniti prehranu ili sve može ostati kao i prije?

Na pitanje odgovara Branimir Rebselj, vlasnik zagrebačke Veterine Branimir
Ilustracija
 Oscar Williams/Panthermedia/Profimedia

Većina mačaka, posebice u gradovima, je kastrirana. U pravilu prehrana mačaka koje nisu kastrirane je vrlo jednostavna. Pošto su mačke izraziti lovci, mesožderi, tako je i njihova prehrana vrlo jednostavna - to je meso. Mačke su vjerojatno jedina vrsta koja može cijeli život živjeti jedući samo meso, a potrebe za biljnim dijelom hrane su minimalne. Problem nastaje kada se u taj savršeni organizam upetlja čovjek, u ovom slučaju kastracijom.

Nakon kastracije njihov metabolizam, htjeli mi to sebi priznati ili ne, mijenja se i tada ono što je nekada savršeno funkcioniralo „više ne drži vodu“. Drugim riječima ona hrana koju je mačka prije mogla normalno jesti sada je za nju prekalorična jer mačka s vremenom ipak smanji svoju aktivnost, njezin savršeni organizam koji je mogao u potpunosti resorbirati sve minerale koji su joj bili potrebni za svakodnevne aktivnosti i dalje savršeno resorbira te iste minerale koji joj sada više nisu potrebni u tolikoj količini pa ih sad mora izbacivati kao višak preko bubrega. Zato vrlo često dolazi njihovog nakupljanja u suvišku u mokraćnom mjehuru što za posljedicu ima zalužnjavanje urina, stvaranje mokraćnih kamenaca što posljedično može završiti teškim upalama donjih mokraćnih puteva, koje je dosta teško izliječiti.

image
Branimir Rebselj
Ranko Suvar/Cropix

Višak kalorija koje maca ne potroši također s vremenom dovodi do povećanja tjelesne težine, koja je uzrok mnogih patoloških stanja od kojih je najpoznatiji dijabetes tipa 2.

Isto tako, obična suha hrana za mačke sama po sebi sadrži jako malo vode jer je „dehidrirana“ pa ona sama po sebi dehidrira cijeli organizam, smanjuje se ukupni volumen mokraće i tako još više potencira stvaranje mokraćnih kamenaca.

Ovo su samo neki od najbitnijih problema koji mogu nastati ako se mačke nakon kastracije nastave hraniti na jednak način kao i prije. Stoga želite li da vaša maca bude zdrava i doživi duboku starost definitivno ćete je morati početi hraniti hranom za kastrirane mace.

Danas na tržištu postoje mnoge hrane namijenjene prehrani kastriranih mačaka, a neki proizvođači su otišli toliko daleko da su napravili hranu posebno za muške, a posebno za ženske životinje, pa sam uvjeren da će svatko lako pronaći adekvatnu hranu za mačku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 15:10