LOŠE NAVIKE

Stručnjaci upozoravaju: ne hranite patke starim kruhom, to je opasno. Evo što je zdravo za njih

Niz je namirnica koje su im dobre: od riže, graška, salate...
 Manor Photography/Alamy/Profimedia

Mnogi vole hraniti ptice, a obično za to koriste stari kruh. No, stručnjaci upozoravaju kako im je kruh najgore što mogu pojesti. Ako im ga već moramo dati, neka bude suh i smrvljen što sitnije. Neke životinje mogu čak i uginuti od mokrog kruha kojeg jedu (labudovi, primjerice) ili od komplikacija koje nastaju od hranjenja tom namirnicom (patke).

Upravo zato stručnjaci apeliraju na sve one koji hrane patke da izbjegnu kruh. Postoji nekoliko namirnica koje su zdrave za njih. Među njima su smrznuti ili obični grašak, kojeg nikako ne bi trebalo kuhati, nego im dati sirovog. Kukuruz šećerac im je odličan u svim izdanjima: iz konzerve, smrznut ili svjež, dobar je.

Neće odbiti ni salatu ili kupus, a za kelj će dušu prodati. Zob je dobra, baš kao i sjemenke te riža. Potonja može i sirova i kuhana, nisu izbirljivi.

No, sve im to treba davati štedljivo. Dakle, ne doći na jezerce i iskrcati sve ovo, jer to nije dobro za njih, nego im radije svaki dan baciti malo. Patke će biti sretne i zdrave, a vi ćete se dobro osjećati znajući da im dajete pravu, zdravu hranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 09:45