PITAMO VETERINARA

Što nam govore prljave mačje uši, po kojima se ona stalno češe? Evo što bi to moglo biti...

Na pitanje odgovara Branimir Rebselj, vlasnik zagrebačke Veterine Branimir

Ilustracija

 Likind/Alamy/Alamy/Profimedia

Mada je točnu dijagnozu praktički nemoguće postaviti bez kliničkog pregleda životinje ovi simptomi upućuju da bi se vrlo lako moglo raditi o jednoj vrsti šuge uzrokovanom šugarcima Otodectes cynotis.

To su paraziti koji se hrane stanicama i tkivnim tekućinama površinskih slojeva kože uške. Na taj način uzrokuju upalu unutarnje strane uške što se manifestira crvenilom i stvaranjem smeđih krastica koje izgledaju poput veće količine tamnosmeđeg cerumena koji se nikako ne može isprati iz uha. Sve te promjene dovode do jakog svraba pa se životinja intenzivno češe po ušima.

Ova vrsta šuge je dosta česta u mačaka, pogotovo u mlađih jedinki jer su ovi šugarci dosta zarazni, pa ako imate još koju mačku za očekivati je da će i ona vrlo vjerojatno oboljeti ako već nije.

Šugarci mogu preživjeti u mačjem okolišu i do nevjerojatna tri mjeseca, a u njihovom prenošenju aktivno sudjeluju i buhe koje mehanički mogu prenositi šugarce i njihova jajašca koja su zalijepljena na njih. Zbog toga se mačka vrlo lako inficira.

Važno je još napomenuti da kod jačih invazija ovi šugarci mogu prijeći iz uške na ostale dijelove tijela posebice na vrat, stražnji dio leđa i rep. To je, nažalost, često kod slobodnoživućih mački, o kojima se nitko ne brine pa ta šuga postaje još veći problem, a životinja daleko više pati.

Danas postoje mnogobrojni preparati za liječenje šugaraca, od onih koji se apliciraju lokalno u uho pa do sistemskih u obliku spot on pripravaka koji se samo nakapaju na vrat životinji. Njihova primjena ovisi o stupnju invazije.

Ova bolest dosta je česta u mačaka i nije toliko opasna po zdravlje životinje, pogotovo ako se na vrijeme liječi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:03