PITAMO VETERINARA

Pas u šetnji jede travu, ali ponekad proguta i kamenje. Je li to normalno ponašanje?

Na pitanje odgovara Branimir Rebselj, vlasnik zagrebačke Veterine Branimir
Ilustracija
 Aigars Reinholds/Panthermedia/Profimedia

U vlasnika pasa je već postalo uobičajeno vjerovanje da si psi „pročišćavaju“ želudac i probavu jedući travu ili da trava potiče refleks povraćanja i na taj način izbacuju višak kiseline. U osnovi tu ima i malo istine - naši ljubimci, naime, kad osjete da ih nešto muči ima urođeni nagon da si na neki način pomognu.

No, na žalost moram reći da se ti problemi najčešće ne rješavaju jedenjem trave jer su životinje konstantno izložene glavnom uzroku nastajanja problema. Nekoliko je mogućnih problema - mogu to biti greške u prehrani, stres, alergije, različite bolesti, paraziti. Obično ljudima kažem se s vremenom jedenje trave učestali, a idući korak je da s vremenom životinja počne sve češće lizati i jesti zemlju, a ponekad i kamenje. To je, naravno, iznimno opasno.

Ako se ovakvo ponašanje učestali, pa se ponavlja i nekoliko puta tjedno, to je onda i više nego alarmantan znak da pas ima problema s probavnim sustavom posebice s bolovima u želucu i da je krajnje vrijeme da ga se odvede na pregled veterinaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:26