PRVA POMOĆ

Pas je pojeo otrov? Evo što obvezno napraviti prije odlaska veterinaru

Nekad će davanje ovog praha ili tablete pomoći, premda će biti nemoguće dati psu ako povraća

Ilustracija

 Philipp Stevens/Panthermedia/Profimedia

Pas jednog našeg prijatelja progutao je vrećicu droge. Veterinar je rekao da se radi o nečem izrazito jakom, jer su se simptomi pojavili brzo: kuja je slinila, tresla se, pokušavala povratiti... Spašena je samo zato što je njen skrbnik doslovno otrčao s njom kod veterinara. No, otrova ima raznih: neki djeluju odmah, drugi tek nakon nekoliko dana, poput otrova za štakore, koji su zbog toga smrtonosni.

Zadnjih se tjedana diljem naše zemlje priča o trovanju - bilo je slučajeva u Zagrebu, Splitu, kao i drugim gradovima, a nažalost otrova uvijek ima. Ima slučajeva kada se ne radi o otrovu - recimo, psu je dovoljno da ljeti pojede kruh koji je nekoliko dana bio na suncu. Svjedočili smo tome: pas je povraćao krv. Veterinar je rekao kako je kruh u tom slučaju sasvim dovoljan da dovede do komplikacija.

No, što učiniti u slučaju ako pas pojede nešto sumnjivo, za što je vlasnik prilično siguran da je otrovano? Svi uvijek govore kako uza se treba imati aktivni ugljen, no veterinarka Sanja Buršić Prelec kaže kako je on samo prva pomoć, ali ne i rješenje.

- On je u obliku praha ili tablete, a može se i pomiješati s vodom, no u mnogim je situacijama otežano davanje kada pas, na primjer, povraća ili ima jake neurološke smetnje. Dobro ga je dati, ali ono što zapravo odmah treba učiniti je otići veterinaru - smatra Buršić Prelec.

Psi najčešće pojedu otrov iz skupine rodenticida (primjerice, štakomor ili mišomor) ili pak organofosfata (među kojima je i pužomor). Nije da imaju dobar okus, a nisu psi ni blesavi, nego su ti otrovi obično kamuflirani u neku hranu. Organofosfati su opasni odmah, jer imaju brzo djelovanje. Čim ih pas proguta otrov počinje djelovati. Tresu mu se noge, obilno slini, ima sužene zjenice, nekontrolirano se trza, tetura, otežano diše... Pas se može otrovati i udisanjem otrova ili kontaktom preko kože i sluznica, no najčešće je gutanjem hrane.

- Kad primijeti simptome vlasnik odmah zna da treba reagirati. No, rodenticidi su podmukliji, jer je njihovo djelovanje kumulativno i simptomi se znaju vidjeti tek nakon nekoliko dana. Psi postaju anemični, apatični, znaju krvariti iz nosa, usta, po koži, povraćati, imati proljev... - pojašnjava Buršić Prelec.

Apsolutno sigurnog rješenja za ovaj problem nema, no brnjica i lajna mogu pomoći, kaže. Samo tako vlasnik može spriječiti svojeg ljubimca da nešto pojede, a čak i ako ovome to pođe za rukom, vidjet će točno što je pojeo. Ono što je važno napomenuti, dodaje, je da vlasnici trebaju policiji odmah prijaviti da su negdje vidjeli otrov ili supstancu za koju sumnjaju da je otrov. Nije dovoljno samo ukloniti tvar na koju smo naišli, jer se time neće postići ništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:21