OPREZ

Ovo je pet biljaka koje su opasne za život vašeg ljubimca, a svi ih u božićno doba imamo doma

 Craig Russell/Alamy/Alamy/Profimedia

U vrijeme blagdana svoj dom ukrašavamo na različite načine, a između ostalog, to činimo i kupujući i neke vrste biljaka. No, pritom mnogi vlasnici nisu svjesni da su neke od njih opasne za njihove ljubimce.

Postoji pet biljaka koje su u ovo doba godine česte u našim domovima, no ako ih odlučimo kupiti, bilo bi dobro da uvijek na oku imamo svog krznatog prijatelja, kako ne bi došlo do problema. Premda nam se uvijek čini da naš ljubimac neće pojesti neku biljku, jer zašto bi, naši mali prijatelji uvijek nas iznenade količinom gluposti - sjetimo se samo pasa koji su jeli, redom, fasadu, tapete, vrata, stolove, kauče, tepihe... Imajte to na umu i budite oprezni, da ne biste završili kod veterinara.

Imela

Kod nas poljubac ispod imele nije toliko popularan, ali je ljudi ipak koriste za ukrašavanje doma. Ako pas ili mačka pojedu i samo mali djelić nje, nastaje problem. Prvo počinje povraćanje. Nekad se zna zaustaviti na tome, ali ako je ljubimac pojeo malo više, može biti ozbiljno ugrožen.

Božikovina

U sebi ima spojeve koji dovode do teške iritacije želudca. Kako ćemo znati da se pametnjaković najeo božikovine? Povraćat će, a bit će i krvi.

Božićna zvijezda

Je, jako je lijepa i svi je žele imati doma u ovo doba godine, no zapravo, svi njeni dijelovi su otrovni. Vlasnicima mačke ovu bi biljku bilo najbolje ne kupovati, a ako je jako žele, onda je ni slučajno ne ostavljati s mačkom u istoj prostoriji. Oni koji imaju pse neka paze da im je izvan dohvata.

Amarilis

Ova divna biljka je cijela toksična. Dakle, bilo da vam ljubimaca proguta list, tučak ili lukovicu, isto je. Posjet veterinaru zajamčen.

Borove iglice

Zapravo, sve zimzeleno drveće sadrži male količine eteričnih ulja, koje mogu izazvati želučane tegobe. Opasni su samo ako ih se pojede hrpa, jer to može stvoriti klupko u njihovom probavnom traktu. Ne događa se često, ali znate kako je, netko uvijek bude sretni dobitnik klupka borovih iglica u crijevima svog ljubimca na Božić. Savjet za vlasnike pasa: ne vješajte na božićno drvce ukrase od bombona. Za vlasnike mačaka: ne vješajte svjetlucave ukrase.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 18:01