KOLUMNA VETERINARKE

Mnogi psi muče se s punim analkama... Koliko često ih prazniti i mogu li se kirurški ukloniti?

O ovoj važnoj temi piše veterinarka Silva Rakočević, vlasnica zagrebačke ambulante Goldi
 -/Ardea/Profimedia

Analne žlijezde, ili točnije analne vrećice su mirisne vrećice koje se nalaze na izlaznom otvoru crijeva (rektuma) psa. Zidovi vrećice obloženi su velikim brojem žlijezda koje proizvode tekući sadržaj neugodna mirisa. Prisutne su i u ženki i mužjaka. Možemo reći da se anatomski nalaze u položajima četiri sata i osam sati. U divljih canida (vuk, lisica, divlja mačka, lav, tigar...), te se vrećice obično prazne prirodnim putem kod defekacije. Svaka životinja ima svoj poseban miris u sekretu analne vrećice. Zato se svi psi kod susreta obično njuše ispod repa.

Naši psi, kućni ljubimci, nisu u stanju sami prazniti analne vrećice defekacijom, pa to moraju obavljati veterinari. Kako analne žlijezde proizvode sekret, on se puni u analnoj vrećici i može izazivati različite probleme kod psa. Povećava se i pritisak u analnoj vrećici i pas počne lizati guzu, vući ju po podu ili tepihu, lizati šape. Ponekad može iz vrećice iscuriti malo smrdljivog, smećkastog materijala na mjestima gdje je pas sjedio,najčešće zbog jakog uzbuđenja ili straha.

Sekret analne vrećice sadrži kemikalije koje djeluju kao teritorijalni markeri. Te su izlučevine slične onima koje proizvodi tvor, a koriste se za odbijanje neprijatelja ili upozoravanje drugih životinja na njihovu prisutnost. Sadržaj iz analne vrećice može se ponekad istisnuti mišićnim kontrakcijama kod defekacije, dajući poseban miris izmetu (svaki je individualan). To je razlog zašto su psi toliko zainteresirani za mirisanje tuđih psećih izmeta.

Mogli bi reći da se problemi s analnim vrećicama javljaju češće u manjih pasmina pasa ili kod pasa sklonijih alergijama na hranu.Pražnjenje analnih vrećica najbolje je napraviti kod veterinara. On mora prstom ući u analni otvor, postaviti prst iza vrećice koja je puna i preko slobodnog otvora ju isprazniti do kraja.

image

Silva Rakočević

Privatni album

Bolest analnih vrećica

Vrlo je česta kod pasa. Vrećice se često začepe, obično zbog upale izlaznih kanalića . Sekret unutar zahvaćenih vrećica će se zgusnuti, a vrećice će nateći i rastegnuti se, što će psa naročito boljeti kod defekacije. Sekret unutar analnih vrećica idealan je medij za rast bakterija, što može uzrokovati apsces analne vrećice. Bakterije koje su normalno prisutne u izmetu mogu lako putovati izlaznim kanalima i ući u vrećice. Ako se one ne prazne, počinje njihova infekcija i upala. Sadržaj postaje krvav i gnojan stvarajući apsces analne vrećice. Takav apsces će se pojaviti kao bolna, crvena vruća oteklina na jednoj, ili obje strane anusa. Ako apsces pukne, nastaje otvor na koži oko anusa iz koje se cijedi zelenkasto-žuti ili krvavi gnoj. Ako se infekcija ne liječi, može se brzo proširiti i uzrokovati ozbiljna oštećenja anusa i rektuma. To je vrlo bolno stanje, pa čak i nježni psi mogu režati pri dodiru repa ili anusa, ako dolazi do apscesa.

Kod puknuća ispiremo analnu vrećicu antibioticima, dajemo i terapiju protiv bolova, obavezno moramo spriječiti lizanje lezije, najbolje su uz pomoć plastičnog ovratnika. Često moramo davati antibiotike u injekcijama ili tabletama, kao i sredstva protiv bolova, dok se oteklina i upala ne povuku. Nekada pomažu i topli oblozi. Ako je došlo da otvaranja apscesa na koži, ponekad, kada se upala smiri moramo raditi kiruršku reviziju rane, odnosno, sašiti otvor.

Iznimno, ako apsces ne pukne sam od sebe, potrebno ga je kirurški isprazniti rezanjem kože do vrećice i izvući stvrdnuti sadržaj.

Jesu li analne vrećice potrebne mom psu ?

Analne vrećice proizvode sekret koji psu omogućuje označavanje svog teritorija. Za naše pse, kućne ljubimce, to označavanje nije potrebno, pa operativno uklanjanje analnih vrećica neće negativno utjecati na njihov normalni život. Ako se vlasnici odluče na kirurško uklanjanje, to će se dogovoriti sa svojim veterinarom. Međutim, operater mora imati iskustvo u takvoj vrsti operacije, jer u toj regiji se nalaze živci koji inerviraju mišiće za zatvaranje otvora rektuma. Operacija se vrši u općoj anesteziji, uz stalno praćenje pacijenta za vrijeme operacije. Prije toga treba napraviti određene pretrage (UZV srca, laboratorijske pretrage krvi).

Iznimno se u starijih pasa može razviti i rak žlijezda unutar analnih vrećica (adenokarcinom).

Preporuka veterinara je da se analne vrećice kontroliraju, obično svaka 3-4 mjeseca, i prazne samo kada u njima ima dosta sadržaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:30