MALENI

Krezubica je na pregled došao s gadnim ranama... Evo što veterinarka kaže o njegovoj vrsti

Briga o njima nije tako laka kao o nekim drugim životinjama, a zanemarivanje potreba ovih gmazova za njih može biti kobno

Gekon u ambulanti
 

 Privatni album

Kad je Krezubica prije 20 dana došao kod veterinara, činilo se da će morati na operaciju. Taj simpatični leopard gekon imao je otvorene i inficirane rane na trbuhu, na području kloake i stražnjih nogu. Do toga je došlo zbog podloge na kojoj je živio. Izgledao je zaista loše. No, odlučeno je da se ipak najprije pokuša s injekcijama - gmazovi, naime, imaju bolju sposobnost obnove tkiva nego sisavci. Ako to ne uspije, operacija.

- Davali smo gekonu terapiju u injekcijama 20 dana i rane su kompletno zarasle. Životinja je počela normalno jesti. Dali smo vlasniku upute o držanju životinje u terariju i svakako upute o prehrani - kaže Silva Rakočević, veterinarka u čijoj je ambulanti Krezubica liječen.

Leopard gekon (leopardni macaklin) je gušter koji spada u porodicu gmazova. Živi na tlu i stjenovitim suhim travnjacima. Obično je iz pustinjskih predjela Irana, Pakistana, Indije i Nepala. Životni vijek je oko 15 godina. Dolaze u raznim bojama, uzorcima i veličinama. Veličina odraslog guštera je oko 25 centimetara.

- Jako važna informacija za ljubitelje gekona je da ga nikako ne smijemo držati za rep. On ga može izbaciti, kao što rade i u prirodi kada se brane od drugih grabežljivaca. Rep će ponovno narasti, ali neće biti tako lijep i velik kao prvi. U terariju uvijek trebaju biti jedan mužjak i dvije do tri ženke. Nikako dva mužjaka, jer kad spolno sazru dolazi do borbe za opstanak - pojašnjava Rakočević.

image

Pregled gekona

Privatni album

Minimalna veličina terarija mora biti 60X30X30 centimetara. Važno je to napomenuti, jer propusti tog tipa mogu životinji zaista otežati život. Za podlogu u terariju se preporučuje krupni pijesak - sitni nije dobar jer ga gekon može progutati, pa može doći i do gušenja, ali i smetnji u probavi.

Dnevna temperatura u terariju je između 25 i 35 stupnjeva, a noćna oko 20. To se postiže keramičkim lampama ili grijačima u obliku kamenja. Vlažnost terarija se osigurava posudicom s čistom vodom, a ona mora iznositi oko 50 posto. Bilo bi dobro da se životinji napravi neki zaklon (kutija, šuplji kamen), gdje može boraviti u tijeku dana.

Gekoni su noćne životinje. Presvlače se svaka dva do tri tjedna. Oni su mesojedi, odnosno, kukcojedi. Vole crve brašnare, žohare, gliste, skakavce, cvrčke. Oni moraju biti živi, jer ih inače gekoni ne vide. Pojedu oko deset kukaca tri puta tjedno, a mladi mogu pojesti i pet kukaca svaki dan. Vole lizati voće (jedu kivi, mango...) U hranu treba dodavati kalcij i D vitamin mladim gušterima svaki dan, a odraslima svaki treći dan.

- Važno je da im se osigura mjesto za skrivanje, jer nedostatak takvog mjesta kod njih izaziva stres, pad imuniteta i gubitak apetita. Sve bolesti koje te životinjice mogu imati su odraz nepravilnog držanja i prehrane - analni otvor krvav i zaprljan, deformacija repa i zglobova, disanje otvorenim ustima, trbušni dio tijela je natečen - ističe Rakočević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 17:42