PITAMO VETERINARA

Koliko često treba prati zdjelice iz kojih jedu naši ljubimci i koliko su one zaista prljave?

Na pitanje odgovara Jerka Mesarić iz čakovečke ambulante Mr. Kvakan
 Pk-photos

Prema nekim istraživanjima, pseće i mačje zdjelice zauzimaju 4.mjesto najprljavijih mjesta u kućanstvu sa brojem patogenih mikroorganizama, iza spužvica za suđe, sudopera i držača četkica za zube. Uobičajen nalaz izoliranih bakterija u neopranim zdjelicama za vodu i hranu su bakterije iz roda Salmonella i E.coli, Staphylococcus aureus, Pasteurella multocida, Pseudomonas kao i plijesni i alge te paraziti poput Giardije. Takva mikroflora ne samo da utječe na zdravlje kućnih ljubimaca, već ima direktan utjecaj i na zdravlje čovjeka.

Kako životinje direktno uzimaju hranu ustima iz posuđa, dio fizioloških mikroorganizama usne šupljine prelazi na zdjelice. Ostaci hrane pomiješani sa slinom pogoduju rastu bakterija i ostalih mikroorganizama. Iako je zdjelica prazna nakon obroka, može se primjetiti sklizak biofilm koji ostaje nakon obroka. Poznato je da životinje imaju neusporedivo jači osjet njuha od ljudi i taj biofilm ima neugodan miris. Brojni vlasnici se susreću sa odbijanjem hrane koju je do sada životinja jela, a ne pomisle da je možda problem u higijeni. Neopranim zdjelicama, životinje opet unose hranom bakterije u usta u sljedećem obroku i koncentracija mikroorganizama raste.

Prema anonimnim anketama, 20 posto vlasnika priznalo je da posuđe svojih ljubimaca pere jednom mjesečno.

image
Jerka Mesarić, foto: privatni album

Prljavo posuđe može uzrokovati gastroenteritise, proljeve, povraćanja i gubitak apetita, može dovesti do kožnih infekcija u okolini usta. Mačje akne ili gnojna upala kože na bradi psa direktna je posljedica neopranih zdjelica. Biofilm iz zdjelica povezan je sa periodontalnim bolestima pasa i mačaka. Lijepi se na zube i stvara podlogu za kamenac.

Keramičke i plastične zdjelice su porozne i lakše dolazi do nakupljanja mikroorganizama pa, ukoliko je moguće, preferirani materijal je metal. Kod mačaka je bitna i širina i dubina zdjelice (koristiti široku i plitku) kako ne bi došlo do zamora senzornih dlaka (tzv. whisker fatigue)koje se trljaju o rub i uzrokuju neugodne prenadražljivost senzorike te manifestiraju kao nerado uzimanje hrane i vode, tapkanje pred zdjelicama i vokalizacija koju vlasnik često zamijeni sa iskazivanjem nezadovoljstva s hranom.

Brisanje zdjelica vlažnom krpom ili blago ispiranje pod tekućom toplom vodom nije dovoljno temeljito čišćenje kojim bi osigurali zdravlje. Pranje zdjelica u perilici suđa najučinkovitija je metoda detaljnog čišćenja zdjelica zbog upotrebe deterdženta i vruće vode (dovoljno je 65°C). Ukoliko su zdjelice izrazito prljave ili je životinja zaražena nekim bakterijama, preporučljivo je prije samog pranja u perilici, namakati zdjelice desetak minuta u razrijeđenoj varikini (nakon čega ide obavezno obilno ispiranje).

Ukoliko se zdjelice za vodu peru redovno, mogu se stavljati zajedno s drugim posuđem u perilicu, bez straha od kontaminacije ostalog posuđa. Naravno, kod vlasnika koji to smatraju nedopustivim, moguće je zdjelice prati samostalno.

Ako opcija pranja zdjelica u perilici suđa nije izvediva, ručno pranje običnim deterđentom je sljedeća metoda. U tom slučaju preporučljivo je korištenje posebne spužvice kojom će se prati isključivo zdjelice za životinje kao i korištenje posebnih krpa za brisanje.

Koliko je potrebno često prati zdjelice, ovisi o načinu prehrane ljubimca. Ako je životinja hranjena isključivo suhom hranom, bit će dovoljno jedno temeljito pranje svaki dan. Ukoliko je prehrana sirova, konzervirana ili kuhana, zdjelice je potrebno oprati nakon svakog obroka.

Mnogi ispod zdjelica imaju podloške od različitih materijala koje je također potrebno redovno prati. Uobičajena sredstva za čišćenje bit će dovoljna, uz dobro ispiranje i sušenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:05