PITAMO VETERINARA

Koje su potrebe mačaka koje žive u stanovima i kakvo ponašanje od njih možemo očekivati?

Na pitanje odgovara veterinarka Petra Papišta iz Husse nutrition centra za kućne ljubimce
 Kamila Koziol/Alamy/Alamy/Profimedia

Mačke kao vrsta su i predatori i plijen, stoga njihovo ponašanje uključuje i lov i obranu. Zato što su plijen, mačke izbjegavaju pokazivati znakove slabosti ili boli, kao strategiju preživljavanja – što objašnjava njihovu pojačanu opreznost pri izbjegavanju prijetnji ili opasnosti. Da bi se osjećale sigurno i ugodno, mačke žele imati svoj teritorij te kontrolu nad njime. Kako bi se izbjegao stres te kako bi se svaka mačka osjećala sigurno, potrebno joj je osigurati okruženje koje će zadovoljiti sve njene potrebe te pozitivno utjecati na njezino zdravlje.

Kućne mačke imaju manji teritorij koji nekada moraju dijeliti i s drugim mačkama, s kojima mogu stvoriti dobre veze (najčešće majka, braća i sestre) te pritom čiste jedni druge, spavaju zajedno i igraju se. No, kada mačke međusobno nemaju dobru socijalnu vezu te nisu srodne, one neće rado dijeliti svoj teritorij te će često imati konflikte za izvore hrane i vode, mjesto za odmor, kutiju s pijeskom, igračke. Stoga u kućanstvima s više mačaka (N broj mačaka), potrebno je N+1 izvora hrane, vode, mjesta za odmor i spavanje. Svaki od izvora treba biti prilagođen potrebama mačaka i odvojen jedan od drugoga.

Mačke koje žive vani imaju velike teritorije s centralnim područjem gdje se odmaraju, spavaju i jedu. Grebanje i obavljanje nužde koriste za obilježavanje granica svojeg teritorija te će to činiti daleko od centralnog mjesta. U kućanstvima bi bilo dobro oponašati njihov prirodni teritorij te tako raspodijeliti pojedine punktove u domu (mjesto za grebanje, jedenje, toalet...).

Mačke su strogi mesojedi sa snažnim instinktima za lov. U vanjskom okruženju mačka u prosjeku pojede 10-20 manjih pljenova te u potrazi za njima potroši i do 12 sati. Stoga je hranjenje mačke u domu potrebno što više približiti prirodnom okruženju. Posude za hranu i vodu treba držati odvojeno od prostora za obavljanje nužde. Hranjenje mačke visokoenergetskom hranom, lakom za unos može dovesti prejedanja i posljedične pretilosti s pogoršanjem zdravstvenog stanja životinje. U potrazi za izvorom hrane, mačke se vole igrati, a tako se i prirodno usporava proces hranjenja. Primjerice, posude za sporo hranjenje koje imaju odjeljenja, pružaju mački igru te ujedno usporavaju unos hrane; mogu se lako zaigrati te u njoj „loviti“ svoju hranu. Pojedine igračke omogućuju ispadanje briketa kroz igru, a mogu se i sakriti kako bi se mački omogućilo njihovo prirodno predatorsko ponašanje.

Neke mačke ne vole piti vodu, no većina ih želi i treba piti samo svježu vodu za održavanje optimalnog zdravlja, stoga su posude od nehrđajućeg čelika ili keramike idealan izbor. Posude je potrebno svaki dan prati, a u ljeto se mogu dodati i kockice leda kako bi se održala svježina vode. Važno je napomenuti da mačke često piju vodu gdje god je mogu pronaći, stoga ako niste primijetili da mačka pije vodu iz posuda s vodom, moguće da je pronašla alternativni izvor vode koji još niste otkrili.

image

Petra Papišta

Privatni album

Grebanje je mačje prirodno ponašanje. One ga koriste kako bi se istegnule, obnovile svoje kandže te obilježile svoj teritorij. Najčešće grebu mjesta na kojima su prisutni mirisi izvana, poput kauča ili stolica te blizu njihovog mjesta za odmaranje. Kako bi se spriječilo uništavanje namještaja, potrebno je osigurati postolje za grebanje koje treba biti čvrsto, stabilno i dovoljno dugačko da se mačka može protegnuti. Ako mačka nezaustavljivo grebe po namještaju, korištenje mirisa ili ulja citrusa/mentola može pomoći u održavanju mačaka podalje od tih površina.

Posuda s pijeskom treba biti dovoljno velika (barem 1.5 dužine mačke) te imati niže rubove kako bi ulazak bio lakši. S prekrivenom (zatvorenom) kutijom mački se nudi veća doza privatnosti tijekom korištenja, istovremeno minimalizirajući mirise i sprječavajući ispadanje zrnaca pijeska i širenje po cijelom domu. Mačke preferiraju pijesak bez mirisa te je potrebno osigurati dovoljnu količinu pijeska kako bi mogle kopati po njemu. Preporučljivo je čišćenje kutije i mijenjanje pijeska svaki dan.

Mačkama je važno omogućiti da se igraju te pokazuju svoje predatorsko ponašanje. Igračke s perjem su idealna stimulacija mačjeg instinkta za lov te se kroz njih ostvaruje pozitivna interakcija vlasnika s mačkom. Kako ne bi ostale frustrirane, nakon igre mačke uvijek trebaju dobiti svoj „ulov“ oponašajući ulov plijena. Potrebno im je osigurati igračke koje će im biti stalno dostupne te se s njima treba često igrati.

Većina mačaka voli interakciju s ljudima te im je važno da interakcija bude pozitivna i predvidljiva. One vole rutinu te da se igra i trening obavljaju uvijek u isto vrijeme u danu. Za trening i igru se preporučuju poslastice. Takve aktivnosti kod mačaka smanjuju stres te povećavaju mentalnu stimulaciju. Važno je samo da poslastice ne zauzimaju više od 10% dnevnog energetskog unosa.

I za kraj, treba napomenuti da su mačke posebno osjetljive i ranjive dok jedu, piju, obavljaju nuždu ili se odmaraju te im je potrebno osigurati mjesto gdje neće osjećati prijetnju ili opasnost. Udobna gnijezda na mjestu gdje mačka ima pregled na svoj teritorij idealna su za odmor, a mogu se postaviti na policu, vrh namještaja ili na prozor. Kada se gnijezdo postavlja prvi puta, preporučuje se staviti dekica s mirisom mačke kako bismo je privukli unutra jer mačke komuniciraju putem mirisa i feromona. Okruženje treba biti takvo da poštuje njihovo izraženo osjetilo za miris kako bi se mačke osjećale sigurnima i voljenima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:59