ZBOGOM, MALCI!

Kako se na brz i jeftin način riješiti žohara iz doma? Nekoliko je mogućnosti

Uz to, svakako bi trebalo paziti da nigdje u domu nemamo otvorene posude s hranom

Žohari

 Bozo Radic/Cropix

Nisu žohari krivi što ih ljudi smatraju odbojnima. Također, nije njihova krivica, već sasvim normalna potreba, da nađu stan i hranu. Ne bismo im to zamjerali da se njihova potreba za stanom i hranom uglavnom ne odnosi na naš stan i hranu, a pošto su mnogima odbojni, suživota obično nema.

Ova malena stvorenja vole, kao i mnogi drugi insekti, mračna i vlažna mjesta. Zato ćemo ih uglavnom susresti u pukotinama, kao i iza kuhinjskih elemenata, ispod sudopera, u smočnici... Kad kažemo susresti mislimo da to da ćemo se pogledati, a onda i mi i oni u panici odjuriti što dalje od onog drugog.

Pošto smo mi rubrika VauMijau, u kojoj volimo sve životinje, donosimo neke ideje kako neželjenim stanarima dati do znanja da bi bilo potrebno da pronađu dom negdje drugo. Jasno, koristeći neškodljive metode, jer takve postoje. Recimo, napravimo limunadu (bez šećera) i njom poprskamo mjesto na kojem smo vidjeli žohare. Mrze miris i okus citrusa, pa će otići što dalje.

Ako ne želimo prskati limunadu, možemo na jednaki način upotrijebiti citrusna eterična ulja. Neki tvrde da ih općenito takva ulja tjeraju, pa navodno pomažu sva. Bilo bi dovoljno par kapljica na nekoj površini da je oni počnu izbjegavati.

Uz sve to, svakako bi trebalo paziti da nigdje u domu nemamo otvorene posude s hranom, ostatke ručka i slične ‘mamce‘ za ova stvorenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 21:59