PITAMO VETERINARA

Kako psa najbolji zaštititi od krpelja? Pomaže li lavanda, ogrlica ili je najbolji repelent?

Na pitanje odgovara Branimir Rebselj, vlasnik zagrebačke Veterine Branimir

Ilustracija

 Piotr Piatrouski/Alamy/Alamy/Profimedia

Mnogi me u ambulanti pitaju niz stvari vezano za zaštitu od krpelja i buha, jer je to ono što ih muči. Poglavito se to odnosi na vlasnike pasa. Problem kojeg oni imaju sa psima postao je još i veći otkako su krpelji postali zaraženi s Babesijom canis koja uzrokuje već svima poznatu piroplazmozu koja je jako opasna za psa, a u novije vrijeme pojavile su se i nove bolesti za koje se prije nije znalo da postoje u našim krajevima kao što su Anaplazmoza, Borelioza, Erlihioza....

Naša ambulanta nalazi se na Knežiji koja je blizu Savskog nasipa i Jaruna, koji su postali epizootiološki distrikti za ove bolesti, posebice piroplazmozu tako da skoro svaki dan imamo barem jednog psa oboljelog od te opake bolesti. Iz osobnog iskustva vam mogu reći da do danas nema stopostotne zaštite od krpelja. Uvijek će se naći neki pas koji je bio tretiran s nekim od sredstava, a ipak ga je ugrizao krpelj. Razlika je samo u tome koji je od svih tih preparata bolji, odnosno, koji bolje štiti.

image

Branimir Rebselj

Ranko Suvar/Cropix

Što se tiče biljnih preparata kao što su lavandino ulje i slični pripravci moram vam reći da od toga nema nikakve koristi. Na žalost, za sad se baš nisu pokazali učinkoviti. Na tržištu postoje mnogi preparati kao što su različite ogrlice na prirodnoj bazi, ali mislim da isto tako nisu baš učinkovite protiv krpelja.

Mislim da je trenutno najbolja zaštita protiv krpelja preparat koji je vjerojatno svima već dobro poznat, ali ga ne smijem imenovati jer reklame nisu dozvoljene. On za razliku od drugih djeluje kao repelent znači odbija krpelje, odnosno, sprečava da krpelj uopće ugrize psa, dok ostali preparati djeluju tako da krpelj prvo mora ugristi psa da bi se otrovao i tu postoji realni rizik da se pas ipak zarazi.

Najčešće nastaju problemi kod krive aplikacije. Jako je bitno preparat aplicirati na kožu, a ne na dlaku, a kod pasa koji imaju jako gustu dlaku uputno je mjesto aplikacije i malo obrijati kako bi preparat bolje došao u doticaj s kožom. I na kraju što se tiče cijene jeftiniji je od poznatog konkurenta.

Dakle moj savjet je u ovom slučaju: držite se ovog jeftinijeg repelenta, pravilno ga aplicirajte i trebalo bi biti sve u redu. Ne zaboravite da svi ti preparati traju 30 dana, ni dana više!! Trenutno je to najbolje što možete učiniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 05:46