STISNULA VRUĆINA

Kako izgleda toplotni udar kod pasa i mačaka te kako ga spriječiti? Evo što trebate učiniti

Kako su temperature sve više i domaći veterinari imaju sve više posla s ljubimcima u ovom stanju

Ilustracija

 Anca Enache/Alamy/Alamy/Profimedia

Psi i mačke mogu doživjeti toplotni udar i toga njihovi skrbnici trebaju biti svjesni. Prevencija je, naravno, najvažnija. Pošto se životinje hlade na drugačiji način od nas, puno se brže zagriju i u većoj su opasnosti od nas. U nekim slučajevima, ako se ljubimac ne zagrije previše, vlasnici mogu sami "popraviti" situaciju, no u nekima je samo veterinar taj koji može pomoći.

Ako je mačka letargična i teško, ubrzani i plitko diše, a uz to ima proširene zjenice, treba odmah reagirati. Najbolje je prebrisati ljubimca vlažnim ručnikom i odmah otići do veterinara. Neke mačke nisu baš ljubitelji klimatiziranih prostorija, no tu će ventilatori pomoći, jer će se zbog strujanja zraka rashladiti. Osim toga, naravno, spustite rolete, stavite nekoliko kockica leda u posudicu s vodom, kako bi duže bila hladnija. Stavite malu količinu vode, koju ćete često mijenjati, jer se veća količina vode brže zagrije.

Kad pas počne brzo dahtati, jezik mu postane jako crven, curi mu slina, slab je, ima proljev ili povraća, to su znaci toplotnog udara. U tom slučaju psa odmah treba maknuti s vrućine i pokušati mu spustiti temperaturu hladnim oblozima. Dati mu vodu - ako želi piti, odlično, no ne nalijevati mu vodu u usta. Svakako ga odvesti veterinaru.

Kad je riječ o psima i mačkama pravilo je isto: izbjegavati fizičke aktivnosti, maknuti ih sa sunca i pustiti da odmaraju u toplijim dijelovima dana.

- Prije nismo imali tako vruća ljeta, ali kako je jako ugrijalo, tako imamo i mi sve više slučajeva toplotnih udara. Uvijek vlasnike upozoravamo da ljubimce ne ostavljaju u automobilima, čak ni s otvorenim prozorima, jer se svejedno pregriju. Općenito, ako je životinja na suncu, pregrijat će se. Vlasnici je moraju postupno ohladiti - najbolje umotati u mokru, hladnu plahtu - ali ne naglo, da srce ne nastrada. Ako padne u nesvijest, izvući mu jezik van, da se ne uguši. I, ako je moguće, odmah do veterinara na infuziju - ističe veterinarka Silva Rakočević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:15