PITAMO VETERINARA

Je li tetanus opasan za naše kućne ljubimce? Kako ga prepoznati i liječiti?

Na pitanje odgovara Silva Rakočević, vlasnica zagrebačke veterinarske ambulante Goldi

Pas nakon što je primio terapiju protiv tetanusa odlazi na fizioterapiju

 


 

 Swns/Swns/Profimedia

Tetanus je bolest svih sisavaca, uključujući ljude i pse. Uzročnik je bacil Clostridium tetani, koji proizvodi toksin, a on napada živčani sustav nosioca. Bacil ima sposobnost stvaranja spora, pa može u tlu obitavati i nekoliko godina.

Psi se mogu zaraziti nakon neke ozljede, uboda ili ugriza, gdje bacil ulazi kroz povrijeđenu kožu u organizam životinje. Iznimno se bolest može dobiti ubodom klasa, trnom i nekim oštrim predmetom koji su kontaminirani uzročnikom, pogotovo ako je rana duboka i bez prisustva kisika. Od infekcije do pojave prvih simptoma može proći od tri dana do tri tjedna.

Tetanus nije zarazan a psi su puno manje osjetljivi na tu infekciju od ljudi i konja.

image

Silva Rakočević

Privatni album

Simptomi u pasa mogu biti lokalizirani na skupinu mišića kod ulazne ozljede, pa su oni ukočeni, ali se u toj fazi bolest još može izliječiti. Kada se bakterije prošire po tijelu životinje nastaje generalizirani oblik tetanusa koji može biti fatalan. Nastaje ukočenost mišića i smetnje kretanja, a postepeno to može dovesti do kompletne paralize svih mišićnih skupina. Uši stoje vrlo uspravno na glavi, oči se uvlače u očne duplje, čelo je naborano, pa nastaje karakteristično lice kod takvih bolesnika. Kako bolest napreduje, pas ima ukočenu čeljust, ne može jesti i piti, vrlo teško diše zbog ukočenosti dišne muskulature. Može imati visoku temperaturu - 42 stupnja, jako sliniti i imati jake grčeve. U toj fazi dosta pasa umire.

Prvi korak u liječenju je davanje antitetanus seruma, antibiotika, hranjenje na sondu, davanje sredstva protiv kontrakcija muskulature (spazmolitici). Liječenje je dugotrajno, skupo i obično uspješno u samo 50 posto slučajeva.

Prevencija je sigurno najbolji put u borbi protiv ove bolesti. Cjepivo postoji za ljude i konje, rijetko se koristi u pasa i mačaka, koji su manje osjetljivi na infekciju bacilom tetanusa. Međutim pse, koji žive na selu gdje ima dosta vlažnih i vrućih područja u poljoprivrednoj zoni, dobro je cijepiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:41