PITAMO VETERINARA

Imamo aljaškog malamuta koji je lani prebolio piroplazmozu. Kako ga ove godine zaštititi?

Na pitanje odgovara Branimir Rebselj, vlasnik zagrebačke Veterine Branimir
 Anatolii Savitskii/Alamy/Alamy/Profimedia

Na žalost, često me vlasnici pitaju istu stvar: kako zaštititi psa. U zadnjih nekoliko godina se učestalost pojave piroplazmoze na području Zagreba i okolice znatno povećala, a krpelji kao prenosioci te opake bolesti postali su prava noćna mora svim vlasnicima.

Za rješenje problema postoji nekoliko opcija. Prvo i osnovno, ampulu protiv krpelja treba nanositi na psa obavezno svaki mjesec iznova. Isto tako je i vrlo bitno da se ampulu aplicira pravilno, odnosno, da se pridržava uputa proizvođača. Ampula se aplicira direktno na kožu.

Kod pasa s jako gustom dlakom ponekad je čak potrebno raščešljati dlaku i ošišati ili obrijati malu površinu veličine kovanice od jedne kune. Sve to kako bi preparat došao u bolji dodir s kožom, pa da se u potpunosti resorbira. Vlasnicima obično kažem da budu bez brige što se tiče brijanja ili šišanja - to je toliko mala površina da se ništa neće primijetiti.

Za one vlasnike kojima ampula nije dovoljna kako bi se osjećali sigurno, uvijek im dajem savjet da postoje i antiparazitske ogrlice, sprejevi i tablete, s kojima mogu upotpuniti zaštitu. Naravno, uvijek im napomenem da ništa od toga ne štiti sto posto i da pse uvijek nakon šetnje treba pregledavati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:12