OLAKŠAJMO IM

Domaća vrtlarica apelira: ‘Ne ostavljajte posude sa šećerom za pčele, to je opasno. Radije napravite ovo‘

Postoje četiri stvari koje svatko može napraviti kako bi olakšao život malenim zujalicama
 Gabriele Hanke/imago Stock&people/profimedia

Naša poznata vrtlarica Silvija Kolar-Fodor osvrnula se na savjet koji već neko vrijeme možemo pronaći na društvenim mrežama o tome kako pomoći pčelama. Kaže kako ostavljanje posuda sa zašećerenom vodom ili naribanih jabuka s malo vode nije dobro za pčele. Dapače, objavila je, to će ih ugroziti, jer voće fermentira i izaziva im probavne smetnje, jednako kao i šećerna voda.

Što bi onda trebalo napraviti? Evo što ona savjetuje.

1. SADITE CVIJEĆE I GRMLJE

Sadite cvijeće na prozorske daske i okućnice, sadite grmlje za oprašivače i ptice. Dobrom kombinacijom jednogodišnjeg cvijeća, trajnica i grmlja, možete “hraniti” pčele cijele sezone – bez da morate napraviti ništa, osim naravno da ste posadili cvijeće i grmlje.

2. PRESTANITE S STALNOM KOŠNJOM

U savršeno urednoj kratko pošišanoj travi nema ničeg za oprašivače. Nažalost, to je postao neki standard gdje su ljudi zaboravili da na travnjacima raste razni “korov” koji svojim cvjetovima hrani oprašivače. Smanjite košnju i kosite na etape, tako da se omogući cvatnja autohtonim biljkama koje su hrana brojnim oprašivačima.

3. PRESTANITE KORISTITI OTROVNE PESTICIDE U SVOJIM OKUĆNICAMA I VRTOVIMA

Svaka otrovna kemikalije koja "rješava" neki problem s nametnicima, gljivicama ili drugim patogenima nije neselektivna, pa tu nerijetko ubijate i pčele i ostale korisne organizme. Postoje netoksične alternative koje će vam pomoći u vrtu - a da istovremeno ne ugrožavate bioraznolikost. O tome redovito educiramo na www.biovrt.com

4. POSTAVITE POJILICE ZA PČELE (I PTICE)

Možete postaviti manje tanjuriće s kamenčićima da se pčele ne mogu utopiti, ili recimo kao ja tanjur za kotlovinu koji sam stavila na veliku bačvu s vodom i u nju veće kamenje – tako istovremeno i komarci ne mogu do vode u bačvi (gdje se razmnožavaju), i ptice te pčele imaju pojilicu na bačvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 11:01