LAJANJE, TRČANJE...

Budite li pse kad imaju aktivne snove ili ih pustite na miru? Evo što stručnjaci savjetuju!

Neki vlasnici kažu da bude svoje ljubimce kad se počnu trzati, dok drugi to nikada ne rade
 Stuart Renneberg/Stockimo/Alamy/Alamy/Profimedia

Živahna rasprava razvila se u grupi Dogspotting Society na Facebooku na temu treba li pse probuditi kad sanjaju nešto ružno. Mnogi su rekli kako oni svoje pse redovito probude ako primijete da ovi očigledno imaju ružne snove - dakle, ako pokazuju zube, laju ili kolutaju očima. No, kada miču šapicama kao da trče i mašu repom, podrazumijevaju da je riječ o lijepim snovima, pa ih onda ne diraju.

Neki se u prvom slučaju zadovolje time da pse samo pomaze, a drugi ih probude i onda smiruju. Treći ih pak maze i smireno izgovaraju njihovo ime, sve dok se ljubimci ne probude. Jedna je žena napisala kako njena kujica ima izrazito bučne snove i da zvuk koji proizvodi više nalikuje vrisku, nego lavežu. Zbog toga je onda probudi svaki put kad čuje da tako zvuči, jer misli da se radi o nečem neugodnom. Ima i onih koji svoje pse ne bude jer, kažu, to što laje i miče šapama možda znači da sanjaju kako trče za nekim zecom, pa ne bi bilo u redu prekinuti tako lijep san.

Stručnjaci kažu da je psa koji je u REM fazi, a to se vidi po trzanju mišića i lavežu, najbolje ostaviti na miru. Neće se dogoditi ništa strašno, ali ga naglo buđenje iz te faze može uplašiti ili zbuniti. Uz to, prekida se njegov odmor, a to svakako nije dobro.

- Ako pas sanja, najbolje je ne buditi ga. Svi pokreti i zvukovi koje proizvodi su normalni. I psi imaju snove, iako je to drugačije nego kod nas, i najbolje je pustiti ljubimca da u miru spava. Na kraju krajeva, nisu to snovi kao kod nas, pa da sanja kako ga progoni pas i onda se sav uplašen probudi - smatra veterinarka Silva Rakočević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:33