PITAMO VETERINARA

Blagdansko hranjenje: koje namirnice ne smijete dati svojem ljubimcu u dane obilnije trpeze

Na pitanje odgovara doktorica Jerka Mesarić iz čakovečke ambulante Mr. Kvakan
 Michael Pettigrew/Panthermedia/Profimedia

U veterinarskoj praksi je opće poznato stanje pojačanog dolaska pacijenata nakon blagdana, rođendana, roštilja i ostalih posebnih događanja i slavlja. Događaje uvijek prate probavni problemi,ponekad lakši, ponekad ozbiljniji. Bez obzira koliko god upozoravali, uvijek se suočavamo s problemima koji su se vrlo lako mogli izbjeći.

Velika većina vlasnika je svjesna koju hranu njihovi ljubimci ne bi trebali jesti, ali u određenim situacijama pokleknu, jer ipak je posebna prilika i svi zaslužuju poseban obrok.

Najčešća greška je davanje premasnog, začinjenog mesa, kostiju i ostataka sa stola. Ponekad, uslijed povećane konzumacije alkohola, ili nepažnje prilikom odlaganja smeća, životinja dobije i komad sa stola koji uključuje čačkalicu ili špagu kojom je meso bilo povezano. Luk, vlasac i češnjak mogu uzrokovati najmanje gastrointestinalne tegobe poput proljeva i povraćanja, ali i anemiju. Valja imati na umu da mala količina pojedene hrane neće uzrokovati ništa, ali životinje vole obilaziti oko stola i svatko osjeti potrebu nahraniti je pa se ukupna količina hrane zapravo i ne može izmjeriti.

Masna, kremasta, slatka hrana također nije prikladna za životinje kao ni začinjena i slana.

Blagi gastrointestinalni poremećaji mogu preći u mnogo opasniji pankreatitis, koji se vrlo često javlja kod malih pasmina pasa i mačaka.

Sirovo tijesto za kekse i kolače? Ne. Sadrži kvasac koji pretvara šećer u ugljik-dioksid i alkohol i rezultira napuhnutom životinjom sa jakom abdominalnom boli.

image
Privatni album

Grožđe i grožđice su dobro poznat bubrežni toksin za životinje, no svejedno ponekad životinje dobiju samo mali komadić.

Ksilitol (umjetni zaslađivač) se često nalazi u bombonima, žvakama i tvorničkim keksima i kod životinja uzrokuje otpuštanje inzulina koje vodi u hipoglikemiju, sa povraćanjem, letargijom i ovisno o unešenoj količini, napadajima sličnima epilepsiji i zatajenjem jetre.

Čokolada je toksična za ljubimce i raspon simptoma je velik, ovisno o postotku kakaa, od malo hiperaktivnosti do proljeva, povraćanja, tremora, napadaja i smrti.

Velik broj ljubimaca pati od neke alergije na hranu. U svakodnevnim prilikama vlasnici izbjegavaju hranu koja bi mogla dovesti do češkanja životinje, stoga je važno pripremiti posjetitelje da ne daju hranu Vašim ljubimcima.

Prilikom proslava bilo bi poželjno pripremiti ljubimce na posjetitelje, nove mirise, užurbani ritam. Vaši ljubimci vole rutinu, vaš dom je njihov teritorij i stalni dolazak i odlazak gostiju može narušiti njihov dnevni ritam i uznemiriti ih. Preporučljivo je osigurati im mirno mjesto u kući kako bi se mogli povući kada im je previše senzornih podražaja.

Mačke su osjetljivije na promjene u okolišu i velik broj vlasnika se susreo s povlačenjem pod krevet i traženjem mirnog kutka u takvim situacijama. Osigurajte im mjesto, pomaknite zdjelice s vodom i hranom i omogućite im skrivanje dokle god je to mački potrebno.

U vrijeme zimskih blagdana velik broj kućanstava ukrašava kuće svijetlećim i električnim ukrasima. Naravno da je potrebno osigurati kablove i pripaziti na životinje koje vole gricnuti i poigrati se njima kako se posebni ugođaj ne bi pretvorio u tragediju.

Valja imati na umu da iako je Vaš ljubimac član Vaše obitelji, ne dijele svi istu ljubav prema životinjama. Svakako ćete u gostima imati barem jednom osobu koja je alergična na dlake, osobu kojoj smeta što Vaša mačka uporno pokušava skočiti na stol i gurnuti glavu u tanjur ili što Vaš pas ne namjerava prestati spavati na kauču iako je ista osoba nebrojeno puta ponovila kako to nije normalno i psu je mjesto vani. Nadalje, posebno je potrebno pripaziti na tuđu djecu kako nepažnja ne bi dovela do neželjenih ogrebotina ili ugriza. Radije omogućite svojim životinjama mir i osigurajte se na vrijeme.

Većina ljubimaca dobro iskoristi svaku priliku obilaskom svakog gosta i umoljavanjem komadića hrane pa je iznimno važno unaprijed obavijestiti goste da ste samo Vi odgovorni za hranjenje svoje životinje kako ne bi došlo do prejedanja i gastrointestinalnih tegoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:56