UPUCANA

‘Znamo nesretnog supa: Zvala se Laura, imala je godinu dana i mi smo joj nedavno spasili život!‘

Iz Javne ustanove Priroda kažu kako su zgroženi onim što se dogodilo

Ilustracija

 JU Beli

Netko je prošli tjedan kod imotskog podigao pušku u zrak i pucao na bjeloglavog supa. Nesretna ptica pronađena je na tlu, propucana i odmah joj je pružena pomoći. No, nije joj bilo spasa. Podlegla je ozljedama.

Dok policija istražuje tko ju je upucao, jer je riječ o životinji koja je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode, iz ustanove JU Priroda, koja upravlja oporavilištem za supove na Cresu, kažu kako su zgroženi onim što se dogodilo. O supu znaju sve: zvala se Laura i bila je stara godinu dana. Spasio ju je jedan Slovenac, koji je početkom kolovoza nesretu pticu vidio nisko na liticama Sjevernog creskog rezervata. Doveo ju je na oporavak, gdje je dobila ime Laura. Kad je 17. listopada puštena iz hranilišta, svi su mislili da će priča dobro završiti. Ispostavilo se da je nisu spasili, nego su joj samo poklonili malo više od mjesec dana života, u kojima je Laura uživala u letu, hrani i svemu onome što supove čini sretnim. Svemu onome što joj je sad oduzeto.

Mladi supovi do svoje su pete godine obično prilične skitnice i lutaju po Europi. U dobi od godine dana su veoma ugroženi: umiru zbog pada u more, elektrokucije, nedostatka hrane... Priroda je već dovoljno opasna za mlade ptice, a kad se u cijelu jednadžbu dodaju ljudi, šansa za preživljavanjem je još manja. Nedavno su dva supa upucana u Crnoj Gori, u Francuskoj je jednog zgazio vlak, nekoliko ih se otrovalo u Grčkoj...

- Njihov je život zaista pun izazova i stradavaju na sve načine. Brojke su porazne: čak 70 posto supova ne doživi drugu godinu. Kad znamo da supovi imaju samo jedno mlado u gnijezdu, jasno je zašto su ugrožene. Ptice su u toj dobi ranjive - kad porastu, iskusnije su i smrtnost je manja - kaže nam Marko Modrić, glavni čuvar prirode iz ustanove.

Pojašnjava kako ova životinja nije lovac - jede strvine, čisti prirodu i zbog toga je veoma važna. Nema nijednog razloga zašto bi čovjek uopće pucao na zaštićenu pticu, ali na ovu pogotovo. Niti jedan sup neće, primjerice, nikome ukrasti kokoš iz dvorišta. Oni ne love.

- Ne znam je li ta osoba uopće znala na što puca. Time se sada bavi policija i oni će saznati motiv. Mi smo zgroženi ovim što se dogodilo, jer se na našem hranilištu u Belom na otoku Cresu trudimo pomoći supovima, imamo tamo i bolnicu, diljem Europe se radi na očuvanju ove važne ptice. Posebno smo šokirani jer je netko upucao pticu koju smo mi spasili, oporavili i pustili u prirodu. Zašto? Zbog čega je Laura nekome smetala? - pita se Modrić, a odgovor na to pitanje uskoro će dati policija.

.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:28