PANDEMIJA

Zbog samo jednog pozitivnog ubili desetke voljenih kućnih ljubimaca...

Od vlasnika koji su nakon 22. prosinca kupili hrčka zatraženo je da svoje ljubimce predaju radi testiranja i usmrćivanja

Cheung, a member of an online hamster community who has volunteered to foster abandoned small animals in light of government instructions for pet owners to give up recently purchased hamsters, chinchillas, rabbits and guinea pigs for culling after hamsters in a pet store tested positive for Covid-19, plays with his two-year-old hamster named ”Ring” in Hong Kong on January 19, 2022. (Photo by Bertha WANG/AFP)

 Bertha Wang

Jedan od 77 hrčaka koje su njihovi vlasnici predali na usmrćivanje u Hong Kongu pozitivan je na koronavirus, objavile su u subotu tamošnje vlasti, u vrijeme kada su tisuće stanovnika zatvorene radi suzbijanja pandemije.


Hong Kong se pridržava stroge kineske politike protiv koronavirusa, prema kojoj se i na najmanji znak virusa odgovara praćenjem kontakata, ciljanim zatvaranjima i dugi karantenama.


Više od 2000 hrčaka usmrćeno je nakon što se ispostavilo da su neki, koje je iz Nizozemske uvezla trgovina za kućne ljubimce, pozitivni na koronavirus, što je povećalo strah od prenošenja virusa sa životinja na ljude.


Rizik prenošenja virusa sa životinja „ostaje nizak”, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija, no i dalje postoji.


Od vlasnika kućnih ljubimaca koji su nakon 22. prosinca kupili hrčka zatraženo je da svoje ljubimce predaju radi testiranja i usmrćivanja.


Vlasti su također zaplijenile i usmrtile mnogo manjih životinja koje su u trgovinama našle s uvezenim hrčcima, uključujući zečeve i zamorce.


No, u nedjelju su vlasti objavile da je od 77 predanih hrčaka samo jedan bio pozitivan na koronavirus.


Hong Kong je zabilježio rekordan broj novih slučajeva zaraze koronavirusom, 140 u posljednjih 18 mjeseci, što je podvrgnulo pritisku gradsku politiku nulte tolerancije prema virusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:57