STIGLA POTVRDA

Zbog našeg teksta zaustavljeno pucanje na golubove i vrane na ulicama Osijeka!

Riječ je o odstrelu kojeg su vršili lovci u pratnji policije, a sve na temelju molbe koju je Grad uputio Ministarstvu poljoprivrede

Ilustracija

 Vladimir Dugandzic/Cropix

Nakon teksta o ubijanju golubova i vrana na ulicama grada Osijeka, koji je prošlog tjedna ekskluzivno objavljen u rubrici VauMijau, stigla je potvrda da se ta barbarska praksa više neće provoditi u tom gradu. Iz njihovih Upravnog odjela za gospodarstvo, koji je i zatražio od Ministarstva poljoprivrede dozvolu za usmrćivanje životinja, šturo su nam napisali kako od mjere odustaju.

- Unatoč dozvoli Ministarstva poljoprivrede, a uz suglasnost Ministarstva zaštite okoliša, postupanja (osim onog prvog, op.a.) više nije bilo. U suradnji sa stručnjacima i znanstvenicima traže se rješenja o kojima će javnost biti obaviještena - javili su nam iz Grada Osijeka.

Podsjetimo, 7. travnja, navečer, na glavnom gradskom trgu lovci su uz pratnju policije počeli s pucanjem na pitome gradske ptice. Iako je sad vrijeme gniježđenja, uz posebnu dozvolu se i sada može vršiti odstrel. Ona je dana jer su se još u veljači iz grada obratili Ministarstvu s molbom da im se dopusti lov sivih vrana, gačaca i golubova divljih pećinara na gradskim površinama. Razlog je prevelik broj životinja, za koje je grad smatrao kako 'predstavljaju javno zdravstveni problem, uz uništavanje imovine i povremene napade na stanovnike grada'.

To su sve napisali u molbi koju su poslali Ministarstvu, poslavši i točne brojke: na ulicama su vidjeli 600 sivih vrana, osam tisuća gačaca i četiri tisuće golubova. Htjeli su to smanjiti na, redom: 100 vrana, 300 gačaca i 100 golubova. Pojasnili su Ministarstvu kako misle da će to biti broj 'općenito prihvaćen od stanovnika grada i neće pričinjavati ozbiljne štete na imovini te neće biti ugroza zdravlju i sigurnosti građana'.

Ministarstvo je tada, ne vodeći računa o činjenici da će u gradu nastati pravi pokolj ptica, izdao dozvolu za njihovo usmrćivanje u razdoblju od 1. ožujka do 1. svibnja. No, očigledno je kako su iz grada zbog pritiska javnosti odustali od toga i sad razmatraju druge načine smanjenja populacije ptice, koje bi bile daleko humanije i više u skladu s duhom vremena.

- Zahvalni smo, prije svih u ime životinja a onda i u ime svih kojima je stalo do njih što se ovo zaustavilo i najviše od svega što je Grad spreman prihvatiti humanija i adekvatnija rješenja u svrhu smanjenja populacije vrana i golubova na području našega grada. Pozivamo struku da se aktivno uključi u formiranje takvih rješenja - kažu iz osječke udruge Pobjede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:23