PRITUŽBE

Vlasnici pasa žale se da nasip nije pokošen, iz Hrvatskih voda tvrde da nisu oni krivi

Primjedbe koje smo dobili odnose se na područje između dva mosta - Slobode i Jadranskog, gdje je trava visoka pola metra

Ilustracija

 Isabelle Plasschaert/Alamy/Alamy/Profimedia/Isabelle Plasschaert/Alamy/Alamy/Profimedia

Čitatelji koji šeću Savskim nasipom javili su nam kako je trava opet narasla, a nitko je ne kosi. Riječ je o dijelu nasipa uz rijeku, na kojem je dozvoljeno pustiti psa bez uzice. Problemi s košnjom su redoviti - dok viši dio nasipa i kosinu održava Grad Zagreb, niži dio je pod nadleštvom Hrvatskih voda.

Primjedbe koje smo dobili odnose se na područje između dva mosta - Slobode i Jadranskog. Šetači pasa koji su nam se požalili kažu kako je trava visine pola metra i da oni kroz nju ne mogu normalno hodati.

No, iz Voda kažu kako je košnja u tijeku.

- Zastala je zbog loših vremenskih uvjeta. Obavlja se u skladu s Rješenjem o uvjetima i mjerama zaštite prirode te Općim tehničkim uvjetima za radove u vodnom gospodarstvu - stoji u njihovom odgovoru.
Pitali smo ih i kakve se mjere poduzimaju prilikom košnje, kako ne bi stradale životinje koje žive na području koje se kosi. Šetači kažu kako svake godine iza strojeva koji su obavili košnju ostanu deseci mrtvih malih životinja. To se obično sprječava tako da se na vrijeme proizvode dovoljna količina buke, kako bi se životinje maknule. Nekada je to postavljanje zvonca na kosilicu, drugi put se zvuk emitira uz pomoć uređaja. No, ovdje to nije slučaj i životinje se nikako ne upozoravaju.

- Košnja se obavlja u skladu izdanog Rješenja od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Obalna vegetacija se ne kosi minimalno dva metra od obale, postoje područja s ograničenom jednom košnjom tijekom godine zbog zaštite određenih vrsta životinja - kažu iz Voda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 05:34