BEZ PANIKE

VIDEO: Životinja snimljena nedaleko od Golubića nije vuk! ‘Nikad ne napadaju ljude‘

Love manje životinje, pa svi oni koji se plaše da im ne nastradaju njihove životinje trebali bi ih zaštititi
 YouTube

"Vuk u šetnji Golubićem", kaže čitatelj koji nam je poslao video snimljen na cesti nedaleko Knina, piše Zadarski.

Na videu je teško razaznati radi li se o mladom vuku ili čaglju, piše taj portal, ali zasigurno je riječ o predatoru koji se približio kućama i obližnjem toru s kozama.

Uzgajivači su uznemireni, plaše se napada vukova koji nerijetko za vrelih ljetnih mjeseci silaze do kuća i napadaju nezaštićenu stoku.

No, razloga za brigu nema. Snimku smo podijelili s ravnateljem zagrebačkog ZOO vrta, Damirom Skokom, koji nam je rekao kako nije riječ o vuku nego čaglju. Nema nikakvog razloga za brigu, jer oni ne napadaju ljude. Njihov plijen su životinje poput zeca, fazana i sitnih glodavaca.

- Hrani se slično kao lisica. Recimo, počastit će se lanetom, ali ne i srnom. Koze koje se spominju u blizini bi teoretski mogao napasti, ne isključujem tu mogućnost, ali prije kozliće nego odrasle životinje. Nisam nikad čuo da je neki čagalj napao odraslu kozu ili ovcu - istaknuo je Skok i pozvao ljude iz tog područja da ne podliježu panici, već da zaštite svoje životinje i puste čaglja da ode na miru. Ako nema hrane, na tom se području neće zadržavati.

Divlje životinje se uobičajeno spuštaju među ljude u potrazi za hranom, a ako ih ne želimo u blizini, treba zagraditi kokošinjce i druge nastambe gdje životinje borave noću. Na taj način će ih se spriječiti da dođu do hrane, pa će je potražiti na nekim drugim područjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 04:08