VIŠE NEMA IZBORA

Velika kompanija prestala prodavati zdjele za zlatne ribice: ‘To ih izluđuje i ubija!‘

One su društvene životinje koje trebaju društvo drugih riba, dovoljno prostora i čistu vodVelika
 Charles Gullung/Imagesource/Profimedia

Vodeći francuski prodavač akvarija odlučio je prestati prodavati okrugle zdjele za zlatne ribice jer ih izluđuju i dovode do njihove prijevremene smrti.


Francuski lider na tržištu opreme za kućne ljubimce AgroBiothers Laboratoire više neće prodavati akvarije s kapacitetom manjim od 15 litara i nudit će samo pravokutne, jer je stavljanje ribe u male zdjelice bez filtracije i oksigenacije zlostavljanje životinja, stoji u priopćenju.


"Ljudi kupuju zlatnu ribicu za svoju djecu impulzivno, ali kada bi znali kakvo je to mučenje, ne bi to radili. Okretanje u maloj zdjelici izluđuje ribu i brzo je ubija", rekao je izvršni direktor AgroBiothersa Matthieu Lambeaux za Reuters.


Zlatne ribice mogu živjeti do 30 godina i narasti do 25 cm u velikim akvarijima ili vanjskim ribnjacima, ali u malim zdjelicama često uginu u roku od nekoliko tjedana ili mjeseci.


Kazao je da su zlatne ribice društvene životinje koje trebaju društvo drugih riba, dovoljno prostora i čistu vodu, te da je za akvarij ipak potrebna neka minimalna oprema i znanje.


Francuska je europsko tržište broj jedan za akvarijske ribe s oko 2,3 milijuna riba, rekao je Lambeaux.


Njemačka i nekoliko drugih europskih zemalja odavno su zabranile zdjele za ribe, ali Francuska nema zakon o tom pitanju.


"To je francuski anakronizam, zato smo odlučili djelovati. Ne možemo educirati sve naše kupce da im objasnimo da je držanje ribe u zdjeli okrutno. Smatramo da je naša odgovornost da potrošačima više ne dajemo taj izbor", rekao je Lambeaux.


AgroBiothers, koji ima francuski tržišni udio od oko 27 posto u proizvodima za kućne ljubimce, prodavao je prethodnih godina oko 50.000 zdjela godišnje za ribe po 20-ak eura po komadu.


"Postoji potražnja za zdjelicama za ribu, ali realnost je da je ono što nudimo djeci mogućnost da vide kako zlatne ribice polako umiru", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:13