UŽASNA NAJAVA

Uskoro će se otvoriti prva farma hobotnica koje se uzgajaju za našu hranu

Ne zna se u koliko velikim spremnicima će živjeti, kako će se hraniti, a niti na koji način će ih se usmrćivati
 British Antarctic Survey/Sciencephoto/Profimedia

Kad je prošle godine najavljeno da je u planu otvorenje prve komercijalne farme hobotnica, ljudi diljem svijeta bili su zgroženi. Ne samo aktivisti, nego i brojni znanstvenici, koji su odmah istaknuli kako se inteligentna bića poput hobotnica ne bi smjela uzgajati za hranu. Smatra se, naime, da te životinje mogu osjetiti bol i cijeli niz emocija.

Tvrtka Nueva Pescanova najavila je prodaju uzgojene hobotnice ovog ljeta, a životinje planiraju smjestiti u blizini luke Las Palmas na Kanarskim otocima. Za sada, tvrtka nije precizirala uvjete u kojima će ih držati prije ubijanja – veličinu spremnika i način prehrane, a nisu se izjasnili niti na koji način će ih usmrćivati. Zapravo, ne zna se ništa osim toga da uskoro kreću s radom.

Poznato je da glavonošci pokazuju impresivnu sposobnost snalaženja u prostoru i njihove su navigacijske sposobnosti nadaleko priznate. Hobotnice imaju oko pola milijarde živčanih stanica u svom živčanom sustavu što je slično rasponu koje imaju pasi, a zbog toga što je njihov mozak vrlo velik u odnosu na veličinu tijela, biolozi vjeruju da su inteligentnije nego što to mislimo.

Unatoč tome, u Južnoj Koreji ih jedu žive, a broj hobotnica u divljini opada. Procjenjuje se da se svake godine ulovi 350 tisuća tona hobotnica. PACMA, španjolska politička stranka za životinje, organizirala je prosvjede protiv otvorenja farme, a priključile su im se razne organizacije diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:02