SRAMOTNO

Udruga objavila da su Nepalcima pronađene pune škrinje mačjeg mesa, policija otkrila da - lažu!

U Hrvatskoj je, prema Zakonu o zaštiti životinja, zabranjena konzumacija mesa mačaka ili pasa

Ilustracija

 Fatemeh Bahrami/afp/profimedia

Na profilu na Facebooku pod nazivom Naše varaždinske šapice 26. srpnja objavljen je status koji se počeo širiti društvenim mrežama i po drugim stranicama i grupama na Facebooku. U njemu se upozorava vlasnike mačaka da pripaze na svoje kućne ljubimce jer su nepalskim državljanima u Varaždinu pronađene “pune škrinje smrznutog mačjeg mesa”.

- Pazite na mačke: Nepalcima su nađene pune škrinje zamrznutog mačjeg mesa u Varaždinu - stoji u objavi Naših varaždinskih šapica, piše Faktograf.

Objava je prikupila preko 30 reakcija, 47 komentara i 26 dijeljenja. Inače, radi se o profilu na kojem nema puno informacija. Osim istaknutog broja bankovnog računa (IBAN) sadržaj uglavnom temelje na podijeljenim objavama o životinjama koje traže dom ili neki oblik pomoći.

Na upite korisnika u komentarima je li informacija potvrđena, Naše varaždinske šapice odgovaraju da im je informaciju potvrdila policija, no bez pismenog dokaza. To je, naravno, dovelo do ružnih komentara prema nepalskim državljanima.

U komentarima su se javili i korisnici koji su odmah izrazili sumnju u točnost informacije.

- Kako vas nije samo strah i sram pisati ovakve objave bez ikakvih utemeljenih dokaza od strane policije i inspekcije. Osobno smatram da treba vas prijaviti što objavljujete notorne laži bez ikakvih dokaza i stvarajući nelagodu prema jednom narodu civilizaciji i kulturi. U ovoj objavi vidim samo rasizam i ništa više- stoji u jednom komentaru.

O eventualnom pronalasku smrznutog mačjeg mesa u Varaždinu novinari su pitali Policijsku upravu Varaždinsku iz koje su odgovorili da nisu zaprimili nijednu prijavu vezanu uz to.

- Obavještavamo Vas da je provjerom utvrđeno da policijski službenici Policijske uprave varaždinske nisu zaprimili dojave koje bi ukazivale na mučenje ili ubijanje mačaka od strane radnika koji se nalaze na privremenom radu u Varaždinskoj županiji ili drugih osoba - stoji u odgovoru.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je zabranjena konzumacija mesa mačaka ili pasa. O tome govori Članak 10. Zakona o zaštiti životinja, koji je stupio na snagu 2019., koji nosi podnaslov Zaštita životinja pri usmrćivanju i kaže: “Zabranjeno je usmrćivanje pasa i mačaka u svrhu proizvodnje hrane i drugih proizvoda“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2024 20:09