OPREZ

U zadnjih desetak dana 15 naleta na divljač: Stradavaju srne, jeleni i divlje svinje

Iz policije zato ponovno upozoravaju vozače da obrate pozornost i uspore vožnju kada ugledaju znak opasnosti

A young wild white tail buck deer standing on the road through Waterton National Park in Alberta Canada,Image: 13737361, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Wildlife/Alamy/Profimedia

 Wildlife/Alamy/Profimedia/Wildlife/alamy/profimedia

Novih 15 naleta divljači na vozila u samo zadnjih desetak dana bilježi primorsko-goranska policija, najčešće su stradale srneća i jelenska divljač te divlje svinje, a šteta na vozilima procjenjuje se na oko 71.500 kuna.

Iz policije zato u petak ponovno upozoravaju vozače da obrate pozornost i uspore vožnju kada ugledaju znak opasnosti "Divljač na cesti", pridržavaju se ograničenja brzine ili voze i ispod ograničenja.

Navode kako u proteklih desetak dana na cestama u županiji bilježe čak 15 naleta životinja na vozila.

Većinom je riječ o srnećoj i jelenskoj divljači te divljim svinjama na području otoka Cresa, Lošinja i Krka, Rupe, Matulja, Permana, Viškova, Kozale i Čavli.

Niti u jednom od ovih naleta nije bilo ozlijeđenih osoba, ali je nastala materijalna šteta u ukupnom iznosu od oko 71 tisuću kuna.

U policiji opetovano pozivaju vozače da, kada nema prometa iz suprotnog smjera ili ispred njih, koriste duga svjetla za osvjetljenje ceste, maksimalno se koncentriraju na cestu te uvijek budu spremni na moguće iznenadno istrčavanje divljači, da posebno budu oprezni u sumrak, noću te u ranim jutarnjim satima, kada je divljač najaktivnija.

Poručuju im i da blizina šume, ili veće neobrađene, zarasle površine, u većini slučajeva znače da se u blizini nalaze divlje životinje te da, ugledaju li ih, prate njihovo kretanje koje je često nepredvidivo.

Spremni trebaju biti i na naglo zaustavljanje životinja na cesti te izbjegavati nagle pokrete za volanom, jer posljedice sudara s vozilom iz suprotnog smjera ili slijetanja s ceste mogu biti i teže od naleta na divljač.

Vozači su pozvani i da kroz prozor vozila ne bacaju ostatke hrane, jer oni privlače divlje životinje, kao i da ih u slučaju naleta na divljač odmah obavijeste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:19