JEZERO BOBOVICA

U srijedu se održava još jedna Noć noćnih lepira, evo što će se na njoj događati

Sve posjetitelje će u čarobni svijet ovih krhkih bića povesti lepidopterolog Stanislav Gomboc

Noć noćnih leptira

 JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Noćni leptiri izuzetno su raznolika i mnogobrojna skupina. Velik broj vrsta odlikuje se žarkim i zanimljivim bojama, različitim oblicima tijela i krila, kao i samom veličinom. U noćne leptire spadaju najmanji i najveći leptiri na području Europe. Više o njima moći će se saznati na Noći noćnih leptira, koja će se održati u srijedu, 5. lipnja u 29 sati na jezeru Bobovica u Samoboru.

Sve posjetitelje će u čarobni svijet ovih krhkih bića povesti lepidopterolog Stanislav Gomboc. Za privlačenje noćnih leptira postavljaju se svjetlosne piramide na kojima se sakupljaju jedinke i koje su u potpunosti bezopasne za leptire. Do sada je na području županije zabilježeno preko 1100 vrsta leptira.

- Koliko poznajete leptire? Znate li koliko vrsta živi u svijetu a koliko u Hrvatskoj, zašto više ima noćnih leptira nego danjih, koliko dugo žive leptiri, čime se hrane te zašto se neki i ne hrane? Možda Vas zanima kojom brzinom lete, kako noću pronalaze jedni druge, koliko oči se nalazi na glavi leptira te vide li leptiri boje?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja saznat ćete s nama! Ponesite sa sobom svjetiljku, topliju odjeću, sredstvo protiv komaraca i prikladnu obuću - istaknula je Tatjana Masten Milek iz Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, koja događaj organizira i dodala kako se u slučaju kiše, promatranje odgađa.

image

VauMijau banner

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 22:02